Her suser Jenny (14) forbi i over 200 kilometer i timen

Flere fikk smaken på Formel 4-bil på Rudskogen i helgen. Den som tente aller mest på dette var 14-årige Jenny Jakobsen.

For hun har ikke holdt veldig lenge på med gokart. Hun startet så sent som i fjor vår, men har hatt en rakettkarriere bak rattet. I år har hun fått kjøre CIK-FIA Trophy Academy, hvor høydepunktet ble topptidene hun satte i det siste løpet i Finland. I tillegg har hun konkurrert i det tyske OK junior-mesterskapet.

Tanken er uansett at hun fremdeles må få mer erfaring bak rattet før nye steg skal tas videre. Men etter testen på Rudskogen er det kun Formel 4-bil som står i hodet på henne.

– Åh, det var så sinnssykt kult, sier hun til Parc Fermé, fullstendig opprømt og full av energi.

Ville ikke ta det rolig

For dette var første gang hun kjørte en doning med gir, og for første gang var i hastigheter over 200 kilometer i timen på start-mål-langsiden på Rudskogen.

– ANNONSE –

– Jeg koste meg skikkelig, altså. Jeg skulle egentlig bare teste dette for gøy, men jeg kjørte egentlig ganske fort fra starten av. Jeg ville ikke ta det rolig, og pappa ble jo helt skremt, sier Jakobsen.

Pappa Steinar Jakobsen, for mange en kjent skikkelse fra baneracing og rally for ett og to tiår tilbake, hadde sett for seg at hun skulle trille rolig rundt banen, og fikk sjokk da hun kjørte på full attak gjennom svingene fra første runde.

– Jeg var nesten klar for å si nei til denne testen, ettersom jeg følte vi hadde gjort oss klare for neste år. Vi pratet om det i bilen å vei nedover, at uansett hvor moro det blir å prøve dette, så har vi fortsatt planen om å kjøre OK-klassen i gokart neste år, sier pappa Steinar til Parc Fermé.

LES OGSÅ: Jenny (14) viste muskler i internasjonal gokartkjøring

(Foto: CIK-FIA Academy Trophy)

Frykter å gjøre feil valg

Nå innrømmer han dog at han er i tenkeboksen. Ikke bare fordi Jenny selv nå er helt gira på å komme seg i en Formel 4-bil, forøvrig samme type klasse som Dennis Hauger skal konkurrere med i det britiske mesterskapet neste år, men Steinar føler han ikke har tatt 100 prosent riktige valg for Jenny utifra progresjonen hun har vist i sin kun to år lange gokart-karriere.

Videoen som ble lagt ut på Facebook har også generert flere tilbud fra team i Danmark.

– Jeg er såpass nøysom og gammeldags at jeg føler det kan bli for brutalt ettersom hun kun har kjørt i to sesonger. Men jeg har jo kastet henne ut i brutale ting allerede som hun tar tatt på strak arm. Så jeg er veldig i tenkeboksen, og jeg har fått flere telefoner fra danske folk som vil ha oss med i team, sier pappa Jakobsen.

– Hva er mest realistisk for neste år, tror du?

– Vi skal ikke utelukke Formel 4, men akkurat nå er jeg på 50/50. Jeg må få dette litt på avstand. Jeg føler jeg tar tatt flere dårlige valg for henne før, og ikke helt trodd at hun er så god som hun faktisk er, sier han.

– Jeg vil «gunne» på

Jenny er i hvert fall helt klar.

– Jeg visste at han kanskje ville komme til å ombestemme seg, og inni meg så håper jeg at jeg kan kjøre formelbil neste år, sier 14-åringen.

– Så du tror ikke det er for tidlig for deg?

– Det er det vi må tenke litt på. Jeg har jo bare kjørt to i år i gokart, også nå hoppe rett i en formelbil mot andre som har kjørt i mange mange flere år. Men jeg har jo lyst til bare å «gunne» på, da, sier hun.

LES OGSÅ: Emil (14) leverer varene i sin aller første sesong med formelbil

Emil Heyerdahl, Adrian Karterud og Jenny Jakobsen på Rudskogen. (Foto: Rune Næss/NTCC)

Flere fikk prøve seg

Jakobsen var forøvrig ikke den eneste som testet Formel 4-bilen, som er i eie av NTCC-guru Rune Næss som har kjøpt inn fire biler til sitt såkalte «NTCC Junior Program» for neste år. Tidligere har Lars Solheim, Espen Østli og Edward Woldseth fått prøve bilen på Vålerbanen, og på Rudskogen fikk også Emil Heyerdahl og Adrian Karterud prøve seg.

Heyerdahl er ikke ukjent med formebil-kjøring, der han i år gikk fra gokart til Formula STCC. Men også for ham var det en ny opplevelse å prøve doningen til denne relativt ferske formelbil-klassen.

– Dette var veldig kult. Det var en forholdsvis lettkjørt bil, og det var en veldig kul dag med både våte og tørre forhold. Det er jo lettere bil å håndtere enn min Formula STCC-bil, og i Formula STCC-klassen så har det vært ekstremt høyt nivå,  sier Heyerdahl, som blant annet var én av fem deltagere i årets utgave av «Bilsporttalentet».

LES OGSÅ: Ungdommene strutter av selvtillit etter gjennomført talentkonkurranse

Han er usikker på om det blir Formel 4-kjøring på han neste år eller ikke, ettersom han har mange potensielle veivalg å ta.

– Jeg har fått tilbud fra mange land og ulike team som er veldig krevende å få sammen budsjetter til, så nå utover vinteren så må vi jobbe ekstremt hardt med sponsorer og slike ting. Dette serien er et veldig bra alternativ hvis jeg ikke får til noe satsing i andre serier, sier Heyerdahl.