Her er F1-stjernas råd til Ayla før den prestisjefylte konkurransen

David Coulthard.

David Coulthard drømmer om å få en jente til Formel 1. Dette ser de etter når 18 jenter skal plukkes ut til den nye formelbilserien for kvinner.

(BIRMINGHAM): Og før jul ble det kjent at Ayla Ågren blir eneste norske representant sammen med 54 andre jenter i en prestisjefylt shootout i Østerrike om en drøy uke, der 18 jenter skal få kjøre såkalte W Series denne sesongen. Det er en formelbilserie kun for kvinner, hvor det brukes identiske Formel 3-biler, hvor arrangementene samkjøres med DTM.

25-åringen fra Slemmestad har hatt et sabbatsår i racingkarrieren sin, men ble plukket ut på grunn av tidligere meritter – deriblant gullet hun tok i USF1600, som første jente i historien.

Viktige x-faktorer utenom fart

Ågren har fortsatt store ambisjoner i karrieren sin, og David Coulthard syns det er spennende at Norge er representert i shootouten neste uke.

– Det de presterte tidligere har fått dem inn inn, men hvordan de presterer i Østerrike som avgjør. Her ser man først og fremst på fart, men andre faktorer kan også spille en avgjørende rolle, sier David Coulthard til Parc Fermé.

Vi møter den skotske Formel 1-stjerna under Autosport-messa i Birmingham. Mannen som hadde sine glansdager sammen med blant annet Michael Schumacher og Mika Häkkinen før og etter 2000-tallet, deler åpent sine råd og tanker om hva juryen vil se etter og hvilke elementer som er viktig for en racerfører å vise til.

– ANNONSE –

– Selv om fart spiller en rolle, så er erfaringen og rutinen du viser vel så viktig. Det er også viktig at jentene er åpne til sinns, har fullt fokus og vet å ta det beste ut av muligheten de har fått. Det kommer til å bli tøffe valg å ta og finne ut hvem som er de riktige, sier Coulthard.

– Utenom selve førertalentet – hvilke andre kriterier på Ayla og de andre oppfylle for å bli valgt ut?

– Klart, det du presterer i bilen er det viktigste. Men også fokuset og oppmerksomheten man vier til sine ingeniører er også viktig. Og så lenge farten er bra, så er en god profil i seg selv bedre enn en rask fører som ikke har noe særlig profil og karisma rundt seg. Ikke at antall følgere på sosiale medier og YouTube er det viktigste, men det teller godt ved siden av når valget er vanskelig basert på fart, sier Coulthard.

Mange ville snakke med David Coulthard om nye W Series, og skotten tok seg god tid til alle som hadde noe på hjertet. (Foto: Simen Næss Hagen)

Investert fra egen lomme

Sammen med flere andre har han selv investert i denne serien fra egen lomme. I tillegg har de fått med seg flere kommersielle sponsorer som gjør at det er totalt 1,5 millioner dollar i premiepotten. Oppå dette får alle som blir plukket ut kjøre helt gratis.

Premiepengene fordeles også til alle. Vinneren får 500.000 dollar til neste satsing, og disse pengene fordeles helt ned til de to reservene ved siden a de 18 utplukkede.

Dog har ikke denne ideen blitt møtt uten kritikk.

– Det blir alltid reaksjoner når det dukker opp ideer som ingen har spurt etter. For eksempel Formel E, så var ikke det veldig etterspurt før plutselig alle fabrikantene er der. Denne muligheten har ingen jenter spurt om. Og jeg kan forstå de jentene som føler at dette ikke er positivt, og jeg respekterer deres satsing på veien, men jeg håper også de kan respektere dette konseptet. Dette er ingen form for kjønssplittelse – kun en ny mulighet som de utvalgte ikke trenger å betale for, sier Coulthard.