Michael Andretti ønsker å etablere et team i Formel 1.

Alt om Andretti-sagaen:

Nå etterforskes Formel 1-avslaget

Andretti-sagaen fortsetter. Det amerikanske justisdepartementets etterforsking av Formel 1s avslag er siste punkt på en lang liste med vendinger og uenigheter.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Andrettis vei til å bli det ellevte teamet på Formel 1-griden har så langt vist seg å være svært kronglete. 

Michael Andrettis vei til Formel 1 viser seg å være lengre enn forventet.

FORMEL 1: Andrettis vei til å bli det ellevte teamet på Formel 1-griden har så langt vist seg å være svært kronglete. 

Vi tar deg gjennom det viktigste som har skjedd i saken så langt frem til den hittil seneste utviklingen; det amerikanske justisdepartementets etterforskning av Liberty Medias avslag. 

Høsten 2021: Andretti er i forhandlinger om et oppkjøp av Sauber. Avtalen bryter til slutt sammen fordi Andretti ikke fikk nok kontroll i teamet. 

18,. februar 2022: Andretti bekrefter at de har søkt FIA om å etablere et ellevte Formel 1-team i 2024.

1. mars 2022: Michael Andretti reagerer med overraskelse etter at flere av teamsjefene i Formel 1 har ytret betydelig skepsis mot Andrettis Formel 1-ønske 

27. mai 2022: Formel 1-sjef Stefano Domenicali uttaler at de må beskytte de eksisterende teamene som har investert i Formel 1 i krevende økonomiske tider, og at et nytt team må komme med noe helt signifikant. Utover sommeren uttaler han mer direkte at Formel 1 ikke trenger nye team som Andretti. 

5. januar 2023: Andretti går sammen med General Motors med mål om å gå inn i Formel 1 sammen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem støtter tanken om nye team i Formel 1, mens Formel 1 gjør det klart at Andretti trenger et ja også fra de og ikke bare fra FIA.

Formel 1-sjef Stefano Domenicali har lenge vært skeptisk til å slippe Andretti til på Formel 1-grtiden. Nå skal avslaget etterforskes.

8. januar 2023: FIA-president Mohammed Ben Sulayem uttrykker overraskelse over reaksjonene som har kommer etter at Andretti og General Motors samarbeid ble annonsert med mål om å gå inn i Formel 1. Han viderefører sin støtte.

10. januar 2023: Michael Andretti omtaler Formel 1-teamenes motstand som grådighet. 

5. september 2023: Andretti Autosport bytter navn til Andretti Global

2. oktober 2023: FIA godkjenner Andrettis Formel 1-søknad. 

11. oktober 2023: FIA-president Mohammed Ben Sulayem er svært optimistisk på Andrettis vegne og tror at også Formel 1 vil gi grønt lys. Han gjør det samtidig klart at dette ikke trenger å ende i noen rettsak. 

14. november 2023: General Motors registrerer seg formelt som en motorleverandør i Formel 1 fra 2028. De ønsker kun å levere til Andretti. 

30. januar 2024: Andretti viser frem en 2023-modell fra vindtunell-testing. Hundrevis av ansatte jobber for fullt med Formel 1-prosjektet.

31. januar 2024: Formel 1 avviser Andrettis søknad. Døren holdes på gløtt for 2028. Andretti uttrykker sin sterke uenighet med avgjørelsen. 

2. februar 2024: Andretti kommer med en uttalelse med flere kritiske punkter til Formel 1s avslag. Blant annet forteller de at en invitasjon til et møte hadde havner i Michael Andrettis søppelpost. 

8. mars 2024: Andrettis Formel 1-prosjekt fortsetter å jobbe. Bilder av teamets fremtidige hovedbase publiseres. 

10. april 2024: Andretti åpner nye fasiliteter på Silverstone. Her skal blant annet aerodynamikk-avdelingen jobbe. 

1. mai 2024: Medlemmer av den amerikanske kongressen krever svar rundt Formel 1s avslag. 

28. mai 2024: FIA-president Mohammed Ben Sulayem råder Andretti til å kjøpe et eksisterende team

8. august 2024: Det amerikanske justisdepartementet etterforsker Formel 1s Andretti-avslag. Liberty Media som eier Formel 1 uttaler at de vil samarbeide i etterforskingen.

Powered by Labrador CMS