Krevende overgang til internasjonal gokart for Jenny (15)
Hun har hatt en kometkarriere etter debuten for bare to år siden, men nå har Jenny Jakobsen virkelig fått smake på et skyhøyt nivå i utlandet.
Det var «alt eller ingenting», og Jakobsen og hennes støttespillere landet på at hun skulle matches ordentlig med en satsing både i EM og VM denne sesongen. I fjor kjørte hun juniorklassen i den såkalte FIA Academy-klassen. I år er det større motorer, høyere fart og høyre nivå som gjelder.
Og selv om hun har til gode å score EM-poeng etter tre løp, så angrer hun ikke på valget. Mestringsfølelsen er høyere enn noen sinne, og hun fokuserer på egen utvikling framfor poengene.
– For en vanlig mann i gata så ser det ikke veldig imponerende ut, men jeg har vist at det er mulig å henge med i toppen, og det er hvordan jeg forbedrer meg som har noe å si for meg, sier Jenny Jakobsen til Parc Fermé.
Mestringsfølelse
Det at hun tidvis har klart å matche seg mot de beste førerne har gitt henne selvtillit nok til å være tålmodig og gradvis ta nye steg.
– Det mest positive i år har vært at jeg har kunnet fighte med de i toppen, og selv om det har virket helt umulig, så har jeg fått mestringsfølelse og vist at det er mulig, sier Hakadal-jenta.
https://parcferme.no/annen-motorsport/jenny-14-satser-fullt-i-utlandet-med-em-og-vm-pa-plakaten/Å gå fra kun to sesonger i gokart og opp på det høyeste nivået med såpass liten erfaring kan være brutalt nok, og grunn nok til å sette spørsmålstegn om det kan virke forhastet med så lite erfaring.
Men hun har hatt en bratt læringskurve både hjemme i Norge og ikke minst under gjennombruddsesongen i fjor, og hun vil fortsette å måle seg opp mot de som ligger noen nivå over henne på banen.
– Selv om det har vært helt sinnsykt vanskelig, så er det en grunn til at vi valgte å hive oss ut i det verste med en gang. Det er her jeg lærer mest, det er det ingen tvil om. I tillegg er de andre utrolig rutinerte, så jeg har merket veldig at jeg har mye mindre rutine. Og det har vært det hardeste, sier hun.
Begrenset fritid
I tillegg skal gokart-kjøringen kombineres med ungdomsskolen, og det er ingen tvil om at det kan være krevende å henge med på skolegangen når man i ung alder velger å satse på en internasjonal karriere - noe vi også har sett eksempler på i Dennis Hauger som nå er i Red Bull-stallen i England.
– Til tider har det vært vanskelig å klare å gjøre alt av innleveringer og prøver, men det har gått overraskende bra og lærerne har vært veldig hjelpsomme, sier hun.
Det samme gjelder også å pleie venner og fritid når man er hjemme under en sjelden åpen kalender. Og hun innrømmer at hun ikke får brukt så mye tid til andre ting som hun kanskje hadde ønsket.
– Den lille tiden jeg har hjemme bruker jeg på skole og trening. Det blir ikke så mye tid til venner, så jeg har et ganske unormalt tenåringsliv, for å si det sånn, sier 15-åringen.