Hvor var du da Petter Solberg ble verdensmester i 2003?

Vi har spurt flere sentrale norske bilsportprofiler om hva de gjorde denne berømte novemberdagen i 2003.

Publisert Sist oppdatert

Dennis Olsen, racingfører:

Dennis Olsen, racingfører:

Den norske Porsche-profilen var bare syv år gammel på denne tiden, men er oppvokst inn i bilsporten med en far som selv har vært aktiv i rally i mange år. Så interessen fulgte naturlig med.

– Jeg regner med jeg satt i sofaen, i en Solberg-dress, og fulgte med på WRC på TV sammen med pappa og de andre, skriver Dennis til Parc Fermé.

Mads Østberg, rallyfører:

I en alder av 16 år, for en som akkurat hadde begynt med rally og med en far som har kjørt samme bil i Norge, så var det ekstra spesielt å være vitne til dagens hendelse for 20 år siden.

– Jeg var faktisk i Wales å så på sammen med broren min! Vi skulle ut å se siste etappe, men det var for mye folk. Så vi endte opp i serviceteltet til Subaru hvor vi så det live på TV. Det var en utrolig opplevelse, minnes Østberg, som i starten av sin internasjonale karriere bekledde de samme fargene som Petter.

Henning Isdal.

Henning Isdal, reporter og kommentator:

Få andre har fulgt bilsporten tettere over så mange år enn Henning Isdal. 2003-sesongen vil derfor alltid være noe ekstra spesielt for en som har viet livet sitt til bilsporten, og ikke minst fulgt Petter Solberg også lenge før han ble en internasjonal stjerne.

 – Det var bare en ting som gjaldt den dagen, og det var å følge direktesendingen fra SS18 Margam Park i Wales Rally GB. Ikke bare vant Petter Solberg og Phil Mills fartsetappen og selve rallyet foran Sebastien Loeb, men Petter ble også verdensmester i rally. For meg personlig ble det også en emosjonell opplevelse, med den første norske verdensmester i bilsport. Og med utgangspunkt fra 1998, da jeg sendte et brev og en video til blant andre Malcolm Wilson i Fords VM-team, følte jeg faktisk at jeg hadde en bitteliten andel i det VM-gullet! 

Andreas Bakkerud, rallycrossfører:

Bergenseren er født inn i motorsporten, selv om det var bilsport på bane som gjaldt for ham fra starten av. Men 9. november 2003 har på ingen måte gått i glemmeboka for den gang 12 år gamle Andreas.

– Jeg satt foran TV’n hjemme i stuen. Pappa var i Wales på guttetur med en gjeng motorsport glade bergensere. Husker fortsatt sendingen med Henning Solberg som co-host

Molly Pettit, WRC-reporter:

VM-gullet skjedde i en tidsepoke hvor den norske VM-reporteren i rally ikke hadde etablert seg i noen grad innenfor norsk bilsport. Bilinteressen fikk hun utløp for gjennom rånekulturen under oppveksten på Sør-Vestlandet.

– Jeg husker jo så klart at han ble verdensmester men ikke så mye mer enn det. Jeg tok vel en donut med Nissan sportsbilen et eller annet sted til ære for Petter, minnes Molly med stor latter.

Andreas Mikkelsen, rallyfører:

I 2003 satset Andreas Mikkelsen på alpint, men hadde en far som var opptatt av motorsporten. Selv var han ikke på tankene om å bli bilsportutøver, denne gang i en alder av 14 år, men det skjedde noe med ham denne dagen.

– Da droppet jeg min første ski trening for å se siste etappen av Rally Wales når Petter avgjorde. Jeg var først og fremst bare generelt interessert i idrett da, men det vekket jo absolutt mer interesse, sier Mikkelsen til Parc Fermé.

Fredric Aasbø, driftingfører:

Norges store bilsportprofil i USA var på denne tiden aktiv i gokart og hadde ikke startet på sin tur enda mot det som er blitt hans levebrød. Men som bilsportinteressert var ikke dagen til å komme utenom, selv han fikk en litt annerledes opplevelse enn det de fleste andre minens om denne dagen.

– Da var jeg i Spydeberg og så Henning Solberg kline med en kompis av en kompis, skriver Aasbø i en melding, på spørsmål om hva han gjorde denne dagen.

Atle Gulbrandsen, racingfører og bilsportkommentator:

Noen husker dagen bedre i detalj enn andre. En som erindrer nærmest hvert sekund av denne novembersøndagen for 20 år siden er Atle Gulbrandsen, mest kjent som Formel 1-kommentator i dag, men som har jobbet lenge i mediebransjen med bilsporten i tillegg til at han selv har vært racerfører i 30 år og attpåtil jobber som sportssjef i Norges Bilsportforbund.

– Den 9. november 2003 satt jeg på et motellrom i Rockingham, North Carolina, og fikk med meg at Petter Solberg vant VM-gull på en dårlig internettlinje. Det var en ganske absurd opplevelse, for jeg hadde på en måte ingen å dele den med. Jeg tipper jeg tok noen telefoner til Norge, også kastet jeg meg i bilen hvor jeg skulle se NASCAR-løpet på Rockingham Speedway, hvor jeg var invitert av Norgesvennen Robby Gordon, så det ble litt rallyprat med ham. På kvelden kjørte jeg rett til Atlanta, hvor jeg skulle kjøre et løp i Skip Barber-serien på Road Atlanta, og jeg fikk derfor ikke meg meg festen på Solberg Gård heller. Men jeg var på Solberg Gård året før, da det også var masse folk der for å feire Petters første seier i Rally-VM.

– Et par dager før løpet på Road Atlanta leste jeg imidlertid i VG at jeg skulle kommentere WRC på TV2 året etterpå. Jeg kommenterte riktignok Formel 1 for TV2 på denne tiden, men ingen hadde snakket med meg om WRC. Det var jo en litt spesiell måte å finne det ut på, men jeg endte opp med å kommentere både WRC og F1 på TV2 i 2004, oppsummerer Gulbrandsen.

Tommy Rustad, tidligere racingfører:

Den norske bilsportveteranen hadde aldri selv noe behov for å satse på rallyveien, men etter selv å ha sanket en rekke titler både nasjonalt og internasjonalt, så var det liten tvil om at det hang høyt å se en god kamerat som Petter Solberg levere det han gjorde.

– Jeg satt på Harald Huysman Karting og så live på storskjerm. Det var jo megastort, og jeg får fortsatt gåsehud når jeg ser det om igjen. Vi var også i Spydeberg og feiret når han kom hjem, sier Rustad.

Powered by Labrador CMS