Her er årets gullvinnere i norsk crosskart. Fra venstre Even Hoff Knai (Klasse 3), Patrick Ruud (Klasse 2), Emil Skeie (Klasse 1), Dennis Vik (Xtreme junior), Sondre Brendryen (650ccm) og Thomas Eek Murstad (Xtreme). De fleste gull ble sikret under svært hektiske og spektakulære omstendigheter.

Høydramatisk avslutning på crosskartsesongen

Nervene i høyspenn og pulsen i taket. Når NM og norgescup i crosskart skulle gjøres opp, ble det en innspurt av dramatiske dimensjoner i de aller fleste klasser.

Publisert

CROSSKART: Få sesongavslutninger på et norgesmesterskap foregår uten dramatikk, og finalerunden i crosskart ble intet unntak. Lørdag var det duket for årets siste NM- og norgescuprunde, og med unntak av 650-klassen var både gull- og medaljekampene åpne i alle klassene.

CROSSKART: Få sesongavslutninger på et norgesmesterskap foregår uten dramatikk, og finalerunden i crosskart ble intet unntak. Lørdag var det duket for årets siste NM- og norgescuprunde, og med unntak av 650-klassen var både gull- og medaljekampene åpne i alle klassene.

Dramaet startet allerede på morgenen med en tykk tåke som la seg over hele Grenland Motorsportsenter. Tre omganger ble kuttet ned til to for å fullføre runden, ettersom finaleløpet ble lagt til kun denne lørdagen. Tidligere i år er NM-rundene blitt kjørt over to dager.

Men etter en snau times forsinkelse, og lettere tåke i sikte, ble to omganger gjennomført prikkfritt - og det var duket for en svært intens innspurt i flere av klassene.

I Xtreme junior var det kanskje minst spenning. Dennis Vik, som imponerte stort med andreplass i debuten i Rallycross-NM, trengte i praksis å sikre to relativt OK resultater innledningsvis - helst en A-finale - for å være sikker. Den sikret han med god margin, mens Theo Johansen leverte varene på solid måte og rappet sølvet fra sin sambygdning Anniken Lindfjord etter at hun ble stående i første sving i A-finalen.

Emil Skeie i føringen på Alvin Brøderud. Norgescupgullet i Klasse 1 stod mellom disse to, og førstnevnte berget gullet med en god porsjon flaks da Brøderuds kart kapitulerte i A-finalen.

Hell i uhell og historisk seier

I klasse 1, klassen for de yngste norgescupdeltakerne, stod kampen mellom Emil Skeie og Alvin Brøderud. Skeie ledet egentlig med ti poeng, men stryker man hans dårligste resultat var det likevel bare ett poeng mellom dem. Gitt at Skeie og Brøderud begge kunne telle poengene fra Grenland.

Men Skeie røk ut allerede i B-finalen, og da ble dette løpet han skulle stryke. Brøderud hadde derimot A-finale-fordel og kunne likevel sikre det på egenhånd, men med tekniske problemer ble det en ulykksalig avslutning på sesongen for den unge Kongsvinger-gutten. Gullet endte dermed hos Skeie likevel, sølv til Brøderud mens Magnus Bakken knabbet til seg bronseplassen med andreplass i finalen.

Denne ble forøvrig vunnet av Leah Lauritzen-Henriksen fra Ridabu. Etter det Parc Fermé kjenner til blir hun tidenes første kvinnelige A-finale-vinner i en NM- og norgescup-runde.

Patrick Ruud i desperat jakt på en god plassering i 2. omgang, som endte med halvsnurring i svingen etter alternativsporet. Det ga ham et dårlig utgangspunkt for finalene. Da tok Ruud et enormt magadrag i jakten på gullmedaljen.

Fra C-finale til norgesmester

Dramatikken skulle ikke bli noe dårligere i klasse 2, tidligere kjent som 125-klassen som nå også har fått inn firetakts 250-motorer. Patrick Ruud hadde favorittstempelet før løpet, men var likevel avhengig av å ikke tape for mye finaleterreng til Ole Kristian Spilling og Håkon Jakobsen Lund som begge lå bak og kjempet med relativt likt utgangspunkt.

Men tekniske problemer på trening og en rotete start på løpet sendte Ruud ned i C-finale, så 15-åringen måtte virkelig ta seg sammen skulle det fortsatt være håp, og med både Spilling og Lund i A-finale måtte Ruud ta et kvantesprang opp gjennom feltet.

Og ikke bare gravde Ruud ekstra dypt, til tross for en C-finale-omstart etter rødflagg, men han fikk også karret seg hele veien opp til A-finale. Og for å virkelig markere at han ville være en norgesmester verdig, så sikret han attpåtil A-finaleseieren og med det forseglet gullmedaljen. Sølvmedaljen endte hos Ole Kristian Spilling, mens Håkon Jakobsen Lund måtte ta til takke med bronse.

Her er øyeblikket som avgjør NM i Klasse 3. Simen Rønning Billingsø og Kim Rino Weire barker sammen i aller siste sving på den aller siste runden. I dette øyeblikket skjønner Even Hoff Knai at han likevel blir norgesmester.

Avgjort i aller siste sving

Ett hakk opp, til klasse 3, så skulle vi fortsatt få oppleve dramatikk av dimensjoner. For kampen var mer eller mindre helt åpen mellom fire førere, Kim Rino Weire, Simen Rønning Billingsø, Jonas Sørlie og Even Hoff Knai. Alle sammen også i A-finale, der kampen skulle stå mellom Weire og Billingsø. Samtidig hadde Knai kommet dårlig ut av starten fra pole position, og Sørlie lå også og lurte som gjedda i sivet.

I siste sving, på aller siste runde, ville verken Weire eller Billingsø gi seg etter at Weire kommer først ut når begge var ferdige med alternativsporet. Det endte med et sammenstøt hvor begge ble stående med 50 meter igjen til målflagget.

Rundt kunne Knai putre forbi og innse på et øyeblikks sekund at det var han som nå kom til å ta A-finale-seieren, og med det også NM-gullet. Det hadde bare gått et par minutter siden han var helt sikker på at gullsjansen var en saga blott. Med andreplass til Sørlie sikret han også sølvet i NM, mens fjorårets norgesmester Billingsø måtte ta til takke med bronsemedaljen etter sammenstøtet med Weire i aller siste sving.

Mats Samuelsen Liselvand har ikke satset fullt på NM i år, men stilte opp under NM-finalen i Grenland. Der viste han hvorfor han er regjerende mester, for med fullstendig dominans ble det A-finaleseier til sørlendingen.

Mesteren vendte tilbake

650-klassen var allerede avgjort i mesterskapet, men fjorårets mester Mats Samuelsen Lislevand var tilbake igjen etter å ha kjørt kun sesongåpningen på Finnskogbanen tidligere i år. Det ble rent bord med to heatseire og finaleseier, men naturlig nok ingenting i mesterskapet ellers å gjøre.

Sondre Brendryen var som nevnt mester allerede, og Aron Jensen Marum sikret sølvet med femteplass i A-finalen. Sebastian Myhr Bjerkli kom seg ikke videre fra B-finale og da ble det i stedet bronsemedalje til trønderen.

Avgjort på antall tredjeplasser

Det ble både klimaks og antiklimaks i toppklassen Xtreme, klassen som før sesongen ble ansett for å være ett av de tøffeste batajlene å kjempe i i norsk bilsport generelt i år. At kun tre karter fullførte A-finalen ble derfor et antiklimaks, men mye hadde skjedd før den tid.

Regjerende mester Nikolai Haldammen hadde oddsene på sin side for å sikre gullet, men kunne ikke tape for mye terreng til en entourage av utøvere som stod i kø for å kjempe om medaljene. Og kanskje gull.

Men Haldammen kvalifiserte seg kun til en C-finale, og med en punktering her maktet ikke 22-åringen å avansere i finalestigene. Plutselig var gullkampen vidåpen, og det skulle til slutt stå mellom Thomas Eek Murstad og Markus Gimle Enger. I A-finalen ble sistnevnte stående etter en smell med Kim Lorentzen som medførte rødflagg. Enger fikk ikke restartet finalen, og dersom Murstad vant finalen ville han havne poenglikt med Haldammen.

Men gullet ville være Murstad sitt etter antall tredjeplasser, ettersom antallet seire og andreplasser var helt likt mellom Murstad og Haldammen. Murstad har en tredjeplass fra før, det har ikke Haldammen.

Og Notodden-gutten berget finaleseieren etter duell mot hjemmefører Eirik Steinsholt, en utover han kjenner godt blant annet gjennom kjøringen i RallyX-serien. Men med det utnyttet Murstad alle muligheter som dukket opp og stjal gullet rett foran nesetippen til Haldammen. Bronsemedaljen gikk til Sindre Trøyterud etter at han røyk ut i B-finalen. Tredjeplassen i A-fianlen var det Stian Raen som berget.

Parc Fermé var på plass under NM-finalen på Grenland Motorsportsenter. Vi kommer tilbake med enda flere intervjuer og bilder. 

Powered by Labrador CMS