Slik ser en 17-åring fra Hamar ut når han har vunnet juniorlandsfinalen tre ganger på rad. Men Tobias Grandum Spangen måtte grave dypt og leverte en bilsportprestasjon det er lett å huske i ettertiden.

Historisk hattrick – mot alle odds

Denne helgen sørget Tobias Grandum Spangen for en bilsportprestasjon som vil bli husket fra 2024.

Publisert Sist oppdatert

BILCROSS: Om årets juniorlandsfinale i bilcross hadde vært regissert om til en spillefilm, så har i alle fall manuset skrevet seg selv denne helgen på Bollandsmoen utenfor Melhus i Trøndelag. Og i hovedrollen finner vi Tobias Grandum Spangen, Hamar-gutten som vant den mest prestisjefylte talentkonkurransen i norsk bilsport - Bilsporttalentet - i 2022 og tidligere er dobbelt vinner av NMKs landsfinale for juniorer i bilcross.

BILCROSS: Om årets juniorlandsfinale i bilcross hadde vært regissert om til en spillefilm, så har i alle fall manuset skrevet seg selv denne helgen på Bollandsmoen utenfor Melhus i Trøndelag. Og i hovedrollen finner vi Tobias Grandum Spangen, Hamar-gutten som vant den mest prestisjefylte talentkonkurransen i norsk bilsport - Bilsporttalentet - i 2022 og tidligere er dobbelt vinner av NMKs landsfinale for juniorer i bilcross.

Som 15- og 16-åring har han altså på begge forsøkene gått til topps i det største en bilcrossjunior kan konkurrere om på norsk jord.

Rullet i første omgang

Å kjøre med noe annet enn Mitsubishi i bilcross er egentlig en «no go» for 17-åringen, fortrinnsvis Colt som modell, så det forpliktet å stille opp i den japanske tredørs-doningen vel så mye som at han hadde startnummer 1 på sideruta denne helgen.

Her slår Tobias Grandum Spangen rundt i første omgang, i duell med Jacob Buhaug Lund, og hamarsingen var helt sikkerpå at resten av løpshelgen på Bollandsmoen var spolert etter dette uhellet.

Men så skulle det også gå fryktelig galt for unggutten som også i fjor var innom landslaget i norsk bilsport. På første runden i første omgang skulle han gå på inneren av hjemmefører Jacob Buhaug Lund, som endte med at han slo rundt og stod igjen med en ødelagt bil.

– Jeg så helt svart på det. Jeg hadde ikke troen på å kunne fortsette etter det, sa Tobias til Bilcross.no.

Men han tok en obligatorisk sjekk på kropp og helse, samt en ørliten hils på løpets jurye, så kom han tilbake til en fiks ferdig rettet bil. Og med det var motivasjonen på topp igjen til grave ekstra dypt og starte en snuoperasjon for å komme høyest mulig opp på finalestigene.

Han fikk klamret til seg en D-finale, den nest nederste finalen, etter å ha sikret seg tre heatseire og en annenplass av de gjenværende heatene på Bollandsmoen. Dermed måtte han gjennom tre lange finaler og følgelig sikre seg tre solide seire skulle drømmen om landsfinalehattrick fortsatt leve.

Tobias Spangen er landets beste bilcrossjunior i 2024-sesongen

Tobias Spangen (NMK Hamar) er historisk som vinner NMKs Landsfinale for junior for tredje året på rad!!! 🥇🥇🥇 La det ut først, som vanlig, på snap: bilcrossno

Posted by BILCROSS.NO on Sunday, August 4, 2024

Gråtkvalt

Og det gjorde jammen i meg unggutten, og den sterkeste enkeltprestasjonen skjedde kanskje allerede i A-finalen. Der Spangen fikk en knallstart fra yttersporet, kastet seg rundt inn i første sving på en måte som kunne minne om Kevin Eriksson fra Estering i 2016. Og derifra og ut var det ingen som var i nærheten av å ta hamarsingen som bare stakk i fra og vant med overlegen margin,

Hattricket var et faktum, det samme var tårene og følelsene etter målgang. Tobias skjønte knapt hva han hadde prestert, fra å rulle og ødelegge bilen i første omgang, til å vinne fire finaler solid.

– Helt rått. Dette var så gøy, sa han umiddelbart og totalt gråtkvalt før speakeren ga ham en liten pause.

Det forplikter å ha startnummer 1 på sideruta når man stiller opp i juniorlandsfinalen. Det betyr at man er regjerende mester, og nå har altså Tobias Grandum Spangen sikret seg en historisk trippel.

Bilcross.no-redaktør Stian Ormestad var på plass og fikk mikrofonen mens Tobias summet seg.

– Nå er jeg veldig imponert over han litt gråtkvalte karen her. Som klarer dette. Å være så langt nede etter å ha vært på taket i går, og sier at han holder på å gi opp. Så kommer han tilbake fra ambulanse og juryen, og da hadde alle fikset bilen hans og overtalt ham, sier Ormestad.

Takker pappa for god bil

Spangen legger til etterpå at dette var en seier for mange.

– Når det skjer noe sånt, så er man bestemt på at man ikke gidder mer. Og kanskje ta med bilen hjem i stedet. Men flere sa jeg måtte bare stå på. De må jeg takke. Og en ekstra takk til de som hjalp meg med å fikse bilen etter rullinga. Den var jo helt ferdig da jeg kom tilbake igjen, sa en nå litt mer fattet Spangen, og understreker at dette «er så jævlig stort».

For å vinne tre av tre juniorlandsfinaler man har kjørt er å anse som en ganske så sterk prestasjon, all den tid bilcross som gren først og fremst tilhører bredden for spennet mellom både biler og førerferdigheter kan være enormt.

Men i konkurranse mot over 100 andre bilcrossjuniorer viste Spangen bakspeilene mens han nå kan sikte seg inn mot sesongavslutningen i juniorklassen i rallycross, der han hatt en turbulent sesong med én pallplass, men eller to C-finaler og følgelig mer enn 20 poeng å hente opp til medaljekampen.

Seierspallen fra A-finalen i NMKs landsfinale for juniorer; fra venstre Mons Bøe Trannum, Tobias Grandum Spangen og Stian Bårdseth.

Da er det en trøst å ha landsfinaleseieren i lomma, og det altså etter fire kjørte finaler på rad.

– Det er helt sjukt. Jeg hadde aldri drømt om dette. Jeg må takke pappa som har laget en så solid bil. Det fins ingen andre biler som tåler så mange finaler, slår han fast.

Andreplassen og sølvmedaljen gikk til Mons Bøe Trannum fra NMK Krabyskogen, som hadde fire heatseire og en annenplass etter fem innledende omganger. Bronsen gikk til Spangens klubbkamerat Stian Bårdseth, som forøvrig var én av to med full pott og fem heatseire etter omgangene.

Årets siste landsfinale kjøres på NMK Grenland om to uker, som rosinen i den norske bilcrosspølsa. Da er det nemlig «hovedlandsfinalen» for seniorer, eller Åpen klasse om du vil, som går av stabelen på Grenland Motorsportsenter.

Powered by Labrador CMS