Simen Olsen, Aurimas «Odi» Bakchis og Fredric Aasbø.

Formula Drift:

Herjer i verdenstoppen: – Det er et rotterace av dimensjoner

Norges store driftingkonge kjenner pusten av den potensielle tronarvingen. Fredric Aasbø mener den internasjonale driftingen framstår bedre enn kanskje noen sinne.

Publisert Sist oppdatert

DRIFTING: Og foruten at Japan er en stor driftingnasjon, så er det på det rene i miljøet at amerikanske Formula Drift er den store internasjonale målestokken i en gren som ikke har en formell VM-status med løp spredt over hele kloden.

Se alle omgangene fra Formula Drift-runden i Illiois. Se faktaboks under for tidskoder.

DRIFTING: Og foruten at Japan er en stor driftingnasjon, så er det på det rene i miljøet at amerikanske Formula Drift er den store internasjonale målestokken i en gren som ikke har en formell VM-status med løp spredt over hele kloden.

Mesterskapet har forøvrig 20-årsjubileum, og de to siste sesongene er det vår egen Fredric Aasbø som har toppet mesterskapet, som han har vunnet totalt tre ganger.

Samme mann gjorde en kardinalfeil i den forrige runden i New Jersey og røk ut i første innledende runde. I stedet var det Simen Olsen som reddet Norges ære ved å ta sin første pallplass da han kom helt til finalen og måtte gjennom ekstraomganger før han tapte duellen hårfint til en annen som fikk sin første seier og pallplass, Adam LZ.

Aasbø og Olsens sluttspill

8-delsfinale (Topp 16):

Aasbø vs. Thorne (1:25:19)
Olsen vs. Kearney (1:36:34)

Kvartfinale (Topp 8):

Aasbø vs. Hurst (2:10:57)
Olsen vs. Castro (2:20:22)

Semifinale (Topp 4)

Aasbø vs. Olsen (2:49:15)
Aasbø vs. Olsen OMT1 (3:05:21)
Aasbø vs. Olsen OMT2 (3:20:32)

Finale

Aasbø vs. Bakchis (3:56:33)

Så, sist helg, så var feltet tilbake til dyst igjen. Denne gang på World Wide Techonology Raceway utenfor St. Louis i Illinois. Og denne gangen skulle det bli i både pose og sekk etter hva vi fikk oppleve på 8-tallsbanen i Englishtown, New Jersey.

Men Ola Jæger atter en gang dessverre falt ut etter 16-delsfinalen, også kjent som Topp 32, så skled både Aasbø og Olsen seg igjennom slik oddsen etterhvert på mange måter tilsier at de er gode for.

Så kom duellen man tidlig kunne se det lå an til; nemlig Aasbø og Olsen i semifinalen, Topp 4. Og ettersom Chris Forsberg hadde kvalifisert dårligere enn Olsen, så var Olsen sikret en pallplass så lenge hans teamkamerat Aurimas Bakchis tok rotta på den tredoble Formula Drift-mesteren.

Hyller landsmannen

Men i mellomtiden ble vi altså vitne til en enorm duell mellom de to norske kompisene og rivalene, hvor de måtte gjennom hele to ekstra omganger. Dommerne ble aldri enige seg imellom, ikke bare enstemmig på om de måtte ut i nye runder - men etter første forsøk endte det med helgardering.

Kjøringen framstod klinisk og ryddig for begge førerne, med ørsmå feil og avvik på begge som dommerne måtte vektlegge, som enten handlet om vinkel kombinert med avstand mellom ledeposisjon og jaktposisjonen. Til slutt var det Aasbø som trakk det lengste strået, på tredje forsøk, for en finaleplass etter at Olsen ble hakket for aggressiv i den siste svingen og måtte korrigere seg selv.

– To OMT (one more time, journ.anm.) mellom Simen og meg... Han er blitt veldig dyktig og gjør alle de rette tingene. Han spør om alle de rette tingene og har et team som støtter han veldig. Så det blir veldig gøy å se fortsettelsen. Han er absolutt med i mesterskapsfighten, så her er det bare å jobbe på videre, sier Fredric Aasbø til Parc Fermé.

Selv har ikke Olsen besvart våre henvendelser enda vedrørende innsatsen i helgen. Som da til slutt ble en tredjeplass.

Første duell i semifinalen mellom Fredric Aasbø og Simen Olsen endte med det største spriket en kan ha mellom tre dommere. Og med det var saken klar; de måtte ut i ekstraomganger.

Medhold i protest

Forsberg tapte først duellen mot Bakchis, men leverte en protest og fikk medhold, så pallplassen var ikke spikret etter deres første duell. Men i omkjøringen tok Bakchis seieren på nytt, som sørget for at hans norske teamkamerat for andre gang på rad havner på seierspallen.

I finalen ble det med bare to vanlige gjennomkjøringer i hver posisjon. Aasbø og Bakchis leverte begge drifting i verdensklasse, men i yttersone to hadde Bakchis større utgangsfart og skapte det gapet til Aasbø i jaktposisjonen som dommerne helst skulle sett at han holdt.

Dette var nok til å dømme ringreven fra Litauen til seierherre.

– Vi kom tilbake på hesten igjen, og høydepunktet var å kjempe mot Simen. Vi kjempet på treningene og prøvde å finne ut den første svingen. Det begynte å stemme mot nettopp Simen, så det var ikke et sekund for sent. Odi hadde også litt av en rakett ut av den andre svingen, som jeg enkelt og greit ikke klarte å henge på, sier Aasbø.

God stemning mellom de to norske toppdrifterne etter at semifinalen omsider ble avgjort, i favør Aasbø. Han uttrykker klart og tydelig både sin beundring overfor Olsens enorme progresjon, og så på disse duellene som helgas klart store høydepunkt.

Tilbake i ledelse

Han mener det vi er vitne til i driftingen nå henger høyt hva gjelder nivå, og at det betyr enomt mye for det norske driftingmiljøet at det nå er to utøvere som befester sin posisjon helt i den anerkjente verdenstoppen.

– Det er et rotterace av dimensjoner, og mye, mye tøffere enn hva det har vært de siste årene. Det er flere dyktige med, og flere av konkurrentene har fått bedre dekk, og alle blir bare bedre og bedre, oppsummerer Aasbø.

Mens Aasbø hadde en elendig helg for en runde tilbake, så var det mesterskapslederen før helgen, Matt Field, som skulle ut i ulykka denne gangen. Nevnte Bakchis slo han ut i 8-delsfinalen, Topp 16, mens Aasbø da tok andreplassen - som betyr at nordmannen er tilbake i mesterskapsledelsen igjen. 

Han har nå 15 poengs forsprang til Field. Olsen beholder også sin femteplass totalt, og er bare tre poeng bak Chelsea Denofa, og 13 poeng bak sin teamkompis Bakchis som har bronseplassen sammenlagt.

Powered by Labrador CMS