Svarte på sin svake høst ved å feste grepet om sølvmedaljen


DEL
(Foto: Scuderia Ferrari)

Sebastian Vettel holdt unna for konkurrentene og vant årets Brasils Grand Prix. Dermed fikk tyskeren en liten revansj etter at Mexicos Grand Prix for to uker siden gjorde det offisielt klart at han ikke lengre kan bli verdensmester.

I mål var Ferrari-føreren om lag to sekunder foran andremann, den finske Mercedes-føreren Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen ble nummer tre og sørget med det for to ganger Ferrari på pallen.

Med kampen om verdensmesterskapet avgjort, var det knyttet spenning til om Bottas kunne ta inn på og utfordre Vettel i kampen om andreplassen i sammendraget. Og det var nettopp Bottas som satt i pole posistion etter lørdagens kvalifisering, med Vettel i andre startposisjon. Finnens lagkamerat Lewis Hamilton startet fra piten etter at han ødela for seg selv og skled av banen allerede i Q1 lørdag. Løpet ble dermed en anledning for Hamilton til å vise hvorfor han er årets beste fører. Han hadde selv uttalt i forkant av helgen at han ønsket å fullføre sesongen med stil.

Kaotisk førsterunde

Løpet som foregikk på Autódromo José Carlos Pace-banen i bydelen Interlagos i Sao Paolo fikk en kaotisk start. Den viste seg også å bli avgjørende.

Sebastian Vettel tok teten umiddelbart, foran Bottas, Räikkönen og Max Verstappen. Bak i feltet oppsto det flere sammenstøt gjennom de første svingene. Tre førere forsvant ut av løpet som følge av hendelsene, og sikkerhetsbilen ble sendt ut på banen mens man ryddet rester vekk fra veibanen. Omstarten i forkant av runde seks foregikk dog uten forandringer blant førerne i teten.

Mesterlig klatring av Hamilton

Over de neste rundene avanserte Lewis Hamilton mesterlig oppover i feltet, mens stillingen blant de aller fremste forble den samme. Ved passering 22. runde hadde briten kommet seg helt opp på femteplass. Med ti sekunder opp til fjerdeplass fortsatte briten jakten på de foran han.

- ANNONSE -

På runde 28. og 29. gikk Bottas, Vettel, Räikkönen og Verstappen inn til pit-stopp, og Hamilton overtok ledelsen i løpet, uten å ha vært inne til dekkskift. Kampen om den egentlige lederposisjonen mellom Bottas og Vettel ble svært jevn idet tyskeren forlot pit-lane etter sitt dekkskift. Tyskeren klarte dog så vidt å komme seg ut foran finnen. Hamilton fortsatte å lede til han gikk inn til dekkskift på runde 44. På dette tidspunktet var det nå klart at briten var med i en høyst reell kamp om pallplassene.

Få sekunder mellom tetplassene

Det ble en intens avslutning på løpet, og på de siste rundene skilte det bare fem sekunder mellom de fire første. Vettel i ledelse hadde om lag to sekunders forsprang på Bottas, og fire på Räikkönen – med Hamilton like bak han igjen.

Hamilton forsøkte desperat å komme seg forbi Räikkönen på den siste runden, men finnen holdt unna. Det samme gjorde Vettel og Bottas fra sine respektive posisjoner. Tyskeren kunne dermed juble for sin 47. løpsseier totalt.

Hamilton fullførte et imponerende løp på fjerdeplass, mens Red Bull-førerne Max Verstappen og Daniel Ricciardo ble nummer fem og seks. Felipe Massa avslutter sin Formel 1-karriere etter årets sesong. På hjemmebane i Brasil kjørte Williams-føreren inn til en fin syvendeplass og fikk ta imot hyllesten fra publikum på en æresrunde – mens han takket både team, familie og fans. Fernando Alonso (McLaren) ble nummer åtte, Sergio Pérez (Force India) tok niendeplassen og Nico Hülkenberg (Renault) ble nummer ti.

Vettel misfornøyd med starten

Sebastian Vettel hadde dette å si i intervjuet på seierspallen etter løpet:

– Jeg hadde en fin utgang idet starten gikk, men fikk hjulspinn og var redd for at jeg mistet sjansen til å ta ledelsen.  Men det virket som Valtteri (Bottas) slet enda mer, og dermed fikk jeg en mulighet til å presse meg forbi på innsiden. Det kom nok overraskende på han, men det var viktig at jeg gjorde det. Etter det, og etter at sikkerhetsbilen kjørte inn, presset vi hardt på de resterende sekstifem rundene. Jeg ga alt for å få en luke og kontrollere løpet, sier Vettel, og legger til:

– Jeg er veldig glad og spesielt på vegne av teamet som har jobbet så hardt. Det har vært et par tøffe uker for oss, men veldig bra å få dagen i dag og ha begge bilene der oppe. 

Med dagens resultat trygget Vettel andreplassen i sammendraget og har nå en luke på 22 poeng ned til Bottas på tredjeplass. Det gjenstår kun ett løp av årets Formel 1-sesong. Det kjøres på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi om to uker.

(Foto: Steve Etherington)

Gokart-minner for Hamilton

Lewis Hamilton ble også det store samtaleemnet etter at han klarte å klatre hele 16 plasser ettersom han startet fra piten. Og det var nærmest en nostalgisk Hamilton som møtte pressen etter løpet.

– Det var gøy. Det føltes ut som mine gokart-dager – det med å starte bak i feltet, sier Hamilton til Sky Sports.

- ANNONSE -

Lørdagens fiaskokvalifseringen, der Hamilton leverte en heller sjelden førerfeil, gikk tungt inn på han.

– Jeg rotet det til for meg selv i går og satte meg selv i den verst mulige posisjonen foran løpet. Jeg følte meg rask nok til å vinne i dag. Men fokus for meg ble å slå tilbake, rette opp gårsdagens feil, og gjøre laget stolt. Jeg prøvde å gå for tredjeplassen på slutten der, men dekkene ble for slitte.

– Men jeg likte løpet, jeg likte kampen og det viser forhåpentligvis folk at jeg fortsatt har mye å gi og fortsatt viser en glød for å vinne. Jeg tok ut alt og hadde ingenting mer i meg eller bilen, la Hamilton til.

- ANNONSE -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here