Denne sesongen fikk Sverige to av fem verdensmestere i bil


DEL
Thed Björk kan juble for VM-gull. (Foto: Jean Michel Le Meur/DPPI/Flickr)

«Söta bror» har levert sterkt på det offisielle VM-kartet i 2018.

Fredagens VM-finale i standardbilracing, også kjent som WTCC, ble avgjort med blågult i topp. Thed Björk fra Örebro trengte bare en fjerdeplass i hovedløpet etter femteplassen i åpningsløpet i Losail i Qatar for å kunne strekke armene i været.

Dermed tok Björk sin første gullmedalje i WTCC i sin andre fulle sesong. WTCC består forøvrig av to fabrikkteam fra Volvo og Honda, samt en rekke privatteam og flere biler, men Björk representerer altså fabrikkteamet til Volvo.

FIA-verdensmestere 2017
F1: Lewis Hamilton (Storbritannia)
WRC:
Sebastien Ogier (Frankrike)
RX: Johan Kristoffersson (Sverige)
WTCC: Thed Björk (Sverige)
WEC: Brendon Hartley (New Zealand), Earl Bamber (New Zealand), Timo Bernhard (Tyskland)

Gikk i svart

– Jeg er den første svenske verdensmesteren i racng. Denne dagen har jeg drømt om siden jeg begynte å konkurrere, sier Björk til svenske Sportbladet.

– Det går nesten ikke an å beskrive hva jeg føler nå. Dette er det største resultatet i karrieren min. Det er et par minutter etter mål som har gått helt i svart. Jeg husker ingen ting, det er bare en helt rå følelse, sier 36-åringen videre.

Foruten åpningsløpene i Ungarn og Kina så har Björk tatt poeng i hvert eneste løp denne sesongen. Hovedløpet på Monza og åpningsløpet på Nürburgring Nordschleife er de to løpene hvor Björk gikk til topps i år. Ungareren Norbert Michelisz tok sølvmedaljen mens briten Tom Chilton endte på bronseplass.

- ANNONSE -

(Foto: FIAWorldRallycross.com)

Men med VM-gull til Björk og VM-gull i rallycross til Johan Kristoffersson, så står altså Sverige med to verdensmestere av fem mulige. I tillegg til WTCC og Rallycross, så er det kun Formel 1, rally, og langdistanseracing (WEC) som har offisiell VM-status fra FIA. Her ble henholdsvis Lewis Hamilton, Sebastien Ogier og trioen Brendon Hartley, Earl Bamber og Timo Bernhard verdensmestere.

Frankrike og Finland

Sist vi hadde en nasjon med to verdensmestere blant enkeltførere (WEC utelatt, journ.anm), så må vi tilbake til 2013 hvor Yvan Müller (WTCC) og Sebastien Ogier (rally) tok hver sine gullmedaljer, begge fra Frankrike. Samme tilfelle, hvis vi bytter ut Ogier med Sebastien Loeb, fikk vi i 2008, 2010 og 2011.

I 1998 og 1999 eksisterte det kun to verdensmesterskap, rally og Formel 1, men under disse sesongene tok Finland full pott. Mika Häkkïnen og Tommi Mäkinen tok VM-gull i henholdsvis Formel 1 og rally disse sesongene. I dag er det altså fem ulike verdensmesterskap, og dermed vesentlig tøffere, for ikke å si umulig nærmest, for en nasjon å ta full pott med verdensmestere.