Red Bull-signeringen som sammenliknes med Ødegaard og Real Madrid

  DEL
  Christian Horner, Dennis Hauger, Helmut Marko og Harald Huysman, her like etter signeringen av Red Bull-avtalen i Østerrike. (Foto: Privat)

  Her står Dennis Hauger (14) med to av de mektigste personlighetene i Formel 1-sirkuset som på eget initiativ ville sikre seg den unge nordmannen.

  Bare det forklarer den posisjonen Dennis Hauger nå har fått i Red Bull-systemet etter at det forrige uke ble kjent at han nå er snappet opp av ett av verdens største Formel 1-team.

  Det innebærer at Hauger blir Red Bull-junior, som inkluderer bøttevis med simulatortest og i denne sammenheng en fullverdig Formel 4-sesong i Storbritannia, driftet og finansiert av teamet Arden International som er eid av Red Bull Racings teamsjef Christian Horner.

  På grunn av aldersgrensen på 18 år er det først i 2021 at vi kan begynne å snakke om Formel 1, men enn så lenge er han i de beste hender for å kunne oppfylle en drøm ingen annen nordmann har klart før.

  Simulatortesten som avgjorde

  For det er nettopp de tre største «bossene» som på eget initiativ har tatt Hauger inn i varmen; teamsjef Christian Horner, Red Bulls øverste rådgiver Dr. Helmut Marko og Red Bulls motorsportmanager Thomas Überall var alle enige om at Hauger skulle inn i Red Bull-systemet, og som 14-åring er det først juniorprogrammet han nå skal nyte godt av. Nå ligger alt til rette, og det er stort sett opp til Hauger selv.

  – Etter at jeg fikk testet og vist meg fram, så gikk det så bra at vi fikk et møte med Helmut Marko og Christian Horner. Da sa de at de ville ha meg med i Red Bull-programmet. Fordi det gikk så bra på testen, sier Hauger til Parc Fermé, stolt – men beskjeden og ydmyk.

  - ANNONSE -

  LES OGSÅ: Neste år er det formel-bil som gjelder for Dennis (14)

  Denne testen det snakkes om er en simulator-test på Hungaroring i en Formel Renault 3,5-liter med rundt 500 hestekrefter. Som det sies fra sentrale Red Bull-personer, at «en simulator lyver ikke». Hauger fikk kun 18 runder på seg og rakk å  matche tidene til ikke navngitte profilerte Formel 1-førere, hvor han også i deler av banen var beviselig raskere. Dette var det avgjørende momentet for Red Bull-sjefene som resulterte i kontrakten han nå har fått.

  – Jeg vet ikke hva det er, egentlig. Det er nok noe som bare ligger i meg, at uansett hva som har motor og lyd så tar jeg det veldig raskt, sier Hauger på spørsmål om hva som gjør han til det som beskrives som et «unikt førertalent».

  Lever fint med Formel 1-fokuset

  De siste par årene har det vokst et fokus, om ikke press, på at Dennis Hauger skal bli den første nordmannen i Formel 1 etter resultatene han har vist i gokart og på tester. Vi har tidligere omtalt Hockenheim-testen i fjor hvor han var på nivå med pole position-rundetiden i Formel 4, da i en alder av 13 år. Å signere nå med Formel 1-sportens svar på Ajax hva gjelder talentutvikling gjør ikke dette fokuset noe mindre.

  Det lever Hauger fremdeles fint med.

  – Det er mange som har spurt og vært nysgjerrig hele tiden. Nå vet jeg hva jeg må gjøre steg for steg for å komme dit jeg skal, og da har jeg valgt å ikke fokusere så mye på det rundt – men heller tenke på hva jeg skal gjøre. Man kan ikke bli høy på pæra, for da mister man fokus.

  – Men er det fort gjort å ta av litt med alt fokus og alt som skjer rundt deg nå?

  – Det er jo forståelig at man kan bli overveldet over ting som skjer, og da plutselig miste fokus og ikke tenke like mye på kjøringen. Men skjer det, så oppnår man ikke målene man setter seg. Det gjelder å tenke på løpssituasjoner, få hodet sitt på plass og ikke tenke på alt rundt, svarer 14-åringen fra Aurskog.

  LES OGSÅ: Häkkinen: – En synd og skam at dere aldri har hatt en F1-fører

  I tillegg til gode førerferdigheter er Dennis Hauger nødt til å ha fysikken på plass. Her fra treningssamlingen med Team Norway tidligere denne uken. (Foto: Simen Næss Hagen)

  Takknemlig for muligheten

  De siste par ukene har gått med til simulatortest, 24-timersløp i gokart og nå nye tester i Formel 4. Om to uker avsluttes det tyske mesterskapet i gokart, og Hauger kan avslutte sin rakettkarriere i gokart med å ta hjem gullet i sitt første år som senior dersom han gjør jobben sin.

  - ANNONSE -

  Men nå har han fått smaken på simulatortesting på tre baner han skal kjøre i England neste år, Silverstone, Snetterton og Croft. Og denne uka er han på plass for første gang i det virkelige liv for å teste på Snetterton. For sin første test på simulatoren ga absolutt mersmak og kan overhodet ikke sammenliknes med andre realistiske bilspill.

  – Jeg lærte så utrolig mye. Alt er jo så nøyaktig, med bremsetrykk og alt. Det er så realistisk i forhold til virkeligheten. Veldig verdifull trening, og det er dette mange bruker som forberedelser før løp. Jeg er så heldig at jeg kan teste så mye gratis og gjøre meg klar til løpene neste år, både i virkeligheten og på simulator.

  – Det hadde vel ikke vært feil å ha en slik simulator hjemme?

  – Åh, det hadde vært kult det. Kunne virkelig tenkt meg å ha den simulatoren hjemme, ja, sier 14-åringen med stor entusiasme.

  LES OGSÅ: Dennis (14) står imot presset og kjører fra de eldre gutta

  – Konturene til en verdensmester

  Og en som definitivt har stor entusiasme rundt Hauger, det er manager Harald Huysman. Der man normalt ville dempet både forventninger og fokus på en gutt som akkurat har kommet i tenårene, så er ikke Huysman noe redd for å hause opp hvor stort talent Hauger er.

  Huysman er tidligere manager for Jenson Button, og hadde også en finger med i spillet for å få Kimi Räikkönen inn i Formel 1-sirkuset. Han mener Hauger ikke kan sammenliknes med Räikkönen og Button, enkelt og greit fordi han er en annen type av minst samme kaliber.

  – Vi ser konturene av på en som kan bli enormt stor. En som kan bli en av de store verdensmesterne. Alle er forskjellige mennesketyper, men Dennis ser ut til å ha hele pakka. Han minner meg veldig om en Aksel Lund Svindal, som type. Rolig, sympatisk og snill, men en killer ute på banen, konstaterer Huysman.

  PF-bloggen: Et press som er vanskeligere å håndtere enn selve kjøringen

  Skryter av oppdragelsen

  For i tillegg til kjøretalentet fokuserer Huysman på nettopp «hele pakka» som idrettsutøver og menneske som kan løfte Hauger dit han drømmer om å komme.

  – Ser man analytisk på det han har gjort gjennom sin korte karriere, så peker alle pilene i retning av et internasjonalt supertalent. Samtidig, ser man analytisk på hele oppveksten, hva foreldrene har fått til i oppdragelse og veiledning gjennom gokarten, så har de gjort alt riktig, sier Huysman.

  Interessen fra Red Bull har vart i et drøyt år, og det har også kommet fram at flere Formel 1-team har hatt øye for nordmannen. Men nå er det satsingen, markedsført av den østerrikske energidrikken, for alle pengene.

  LES OGSÅ: 14-åringen som alle forventer å bli Norges første F1-stjerne

  Manager Harald Huysman. (Foto: Rudskogen Motorfestival)

  Ikke redd for fokuset

  – Nå er det kun Red Bull det handler om. Han er i deres eierskap. Har du signert for Liverpool, så snakker du ikke mer med Manchester United eller Chelsea, sier Huysman, og drar en annen fotballparallell:

  – Du kan fint sammenlikne dette med Martin Ødegaards signering med Real Madrid. Minst. 

  Selv kan han også bekrefte hvordan all skryt, opphausing og fokus ikke setter nevneverdig preg på 14-åringen. Derfor tør Huysman selv å være såpass offensiv i sine uttalelser som Aurskog-gutten.

  – Alt preller av ham. Enn så lenge er det ikke antydning til at han blir preget av det. Han må jo bygge selvtillit underveis, en sunn selvtillit. Og det får han jo gjennom disse bekreftelsene med hva han leverer av tester og i simulatoren, sier Huysman.