Ingen nordmenn ble funnet plass til på anerkjent toppliste


DEL
Formel 1-førerne troner toppen på Autosports Topp 50-liste. Nordmennene må enn så lenge se langt etter å havne her. (Foto: Steve Etherington)

Autosports «Topp 50» er en høyst respektert rangering fra år til år. Men der er det ingen nordmenn å hente fra 2017-sesongen.

I Norge er det rally og rallycross som er bilsportgrenene med størst status og interesse for det som skjer også utenfor Norges grenser. Lange tradisjoner og flere norske førere i toppen over mange år er årsaken til dette.

Men i 2017 må norske utøvere se seg slått av sterke navn fra asfaltbanene over hele verden når det kommer til Autosports vurderinger av prestasjoner i år. Og uten en nordmann i toppen sammenlagt i Rally-VM denne sesongen, og at bilsportavisen enn så lenge ikke vurderer Rallycross-VM like prestisjefylt som en rekke andre serier, så ble det bare med Johan Kristoffersson av de internasjonale rallycrossførerne på denne listen for 2017.

SJEKK TOPPLISTEN HER!

Kristoffersson havnet på en 41. plass i årets liste, samme plassering som Mattias Ekström fikk i 2016 for sin VM-tittelen han da tok. Formel 1-verdensmester Lewis Hamilton gikk til topps i årets kåring.

– Norge er en god bilsportnasjon, og vi har mye å være stolte over. Og det går bedre og bedre for hvert år. Men det blir feil å påstå at Norge er nummer seks i verden basert på en liste over de som har vunnet FIA-mesterskap, sier bilsportekspert og Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til Parc Fermé.

- ANNONSE -

- ANNONSE -

- ANNONSE -

- ANNONSE -

Tre nordmenn kunne vært aktuelle

Eksempelet på at Norge er sjette best i verden er basert på FIAs kåring fra 2015, hvor prestasjoner i de offisielle mesterskapene ble lagt til grunn. Gulbrandsen konstaterer at det utøves bilsport av høyt internasjonal kaliber utenfor de offisielle VM-seriene.

– De beste fra mesterskap som IndyCar, NASCAR, Formel E, DTM, IMSA, Supercars, F2, F3 og GP3 er med. Og det er helt riktig, konstaterer Gulbrandsen.

Adelskalender – Autosport Topp 50
2002: Michael Schumacher
2003: Michael Schumacher
2004: Michael Schumacher
2005: Michael Schumacher
2006: Fernando Alonso
2007: Kimi Räikkönen
2008: Robert Kubica
2009: Lewis Hamilton
2010: Sebastian Vettel
2011: Sebastian Vettel
2012: Fernando Alonso
2013: Sebastian Vettel
2014: Daniel Ricciardo
2015: Lewis Hamilton
2016: Daniel Ricciardo
2017: Lewis Hamilton

Sist vi hadde en nordmann på Autosports toppliste, var Petter Solberg etter VM-gullet i rallycross i 2014. Gullet han tok året etter ble ikke vurdert som en sterk nok prestasjon til å komme med på denne listen.

Dennis Olsens sølv i Porsche Supercup er heller ikke vurdert godt nok til Autosports toppliste, og gullvinner Michael Ammermüller ble heller ikke kåret til  Topp 50 i år.

– Kanskje Petter Solberg, Andreas Mikkelsen og Dennis Olsen hadde fortjent en plass på lista, men uansett viser det at vi fortsatt har en vei å gå for å bli en av de største bilsportsnasjonene. Noe som forøvrig ikke er lett når vi er så små, sier Gulbrandsen.

IRC-gull framfor VM-bronser

Andreas Mikkelsens tre VM-bronser fra 2014 til 2016 er heller ikke blitt vurdert godt nok, mens førere som Thierry Neuville, Kris Meeke og Ott Tänak er blitt rangert innenfor Topp 50-listen selv om disse har havnet bak Mikkelsen i VM-sammendraget disse årene.

Han er riktig nok ikke ukjent med å være på Autosports toppliste. I 2011 ble han plassert på 47. plass etter gullmedaljen han tok i IRC-mesterskapet i en Skoda Fabia S2000.

Sist vi hadde en norsk rallyfører på topplisten, var Mads Østberg som ble kronet med en 25. plass for sin fjerdeplass sammenlagt i Rally-VM i 2012.

Siden 2002 har samtlige vinnere vært Formel 1-førere med unntak av ett år. I 2005 rangerte Autosport Sebastien Loeb på toppen av listen etter sin andre VM-tittel i rally på den tiden.