Slik jobber 17-årige Edward mot målet om å leve av bilkjøring

DEL
(Foto: Privat)

Daglig simulator-kjøring, fysisk trening og en stor dose inspirasjon av andre unge nordmenn gjør at Edward Sander Woldseth er optimist med tanke på sin egen framtid.

Han tok i fjor NM-sølv i Formula Basic og satser på å fortsette i denne klassen i år.

Men – 2018 skal bli enda mer spennende for Oppegård-gutten. For med hjelp fra blant annet Bård Bergsjø skal Woldseth kline til i den nordiske Formel Renault 1,6-liters serien, i fjor kjent som Formula STCC. Fra før har vi hatt Emil Heyerdahl i denne serien, og disse to skal i år kjøre i samme team.

– Etter at jeg har studert tider og videoer så ser det ut som sjåførene har et ganske høyt nivå. Feltet er ganske spredt innimellom, men det er team der som bruker mye penger på coacher og teknikere, så det blir nok en hard konkurranse. Likevel må vi satse på topp tre, så vi får se, sier Woldseth til Parc Fermé.

Toppidrett-linje og VR-briller

Han er av den moderne skolen hva gjelder å utvikle seg. Selv om man skulle kjørt bil så mye som mulig, så er det i all motorsport begrenset med tid man har til rådighet her.

Derfor gjør han som mange andre unge med suksess; legger ned en stor dose i energi og «profesjonell spilling» hjemme, det vil si så nærme man kommer en simulator som mulig.

- ANNONSE -

Med riktig sittestilling, VR-briller og profesjonelt ratt- og pedalsett bruker kan han sitte timesvis dager som uker med enten iRacing eller RaceRoom. I tillegg trener han aktivt fysisk flere ganger i uken.

– Jeg går toppidrett på skolen og trener mye hjemme. Jeg har jo skjønt at den viktig del av kjøringen er å kunne holde ut et løp uten å måtte tenke på å være sliten. I tillegg ser jeg på mye videoer og «dashcams» fra forskjellige førere i 1,6-litersklassen for å lære baner og spor.

LES OGSÅ: Nå går Emil (15) dypere til verks for enda bedre resultater

Fikk spillsett i gaver

Og han nøyer seg ikke med ordinære dataspill og kjører kun for å ha det gøy. Når han setter seg ned med VR-brillene på, så er det blodig alvor.

– Det må være top notch. Jeg vil ha det mest mulig realistisk i forhold til styrke og respons i rattet, samt at sittestillingen er viktig. Ett sett dekk koster jo 10.000 kroner, så å investere litt i noe som er ekstremt viktig for forberedelsene er ikke noe stort problem. Men det ble selvfølgelig julegave og bursdaggave, ler Edward.

– Hvilke sim-plattformer bruker du?

– Jeg spiller for det meste iRacing, men RaceRoom har nesten alle banene jeg skal kjøre i år, bortsett fra Rudskogen. Men den kan jeg allerede, sier 17-åringen.

I tillegg til den fysiske aktiviteten jobber han mye med sjonglering og balansebrett, noe vi også har sett flere yngre bilsportutøvere gjøre som en del av sine forberedelser.

(Foto: Privat)

Inspirert av Dennis Olsen

Drømmen er Formel 1, som for mange andre – men han har andre mer realistiske mål som vil være gode høydepunkt for karrieren. Bare det å leve av bilkjøring er hans viktigste mål. Og der lar han seg inspirere av mange nordmenn, deriblant Dennis Olsen.

– Dennis har vært et forbilde helt siden jeg prøvde en av gokartene hans på Varna i 8-9-årsalderen. Han har imponert i alle klasser og har motivert meg på mange måter. Jeg er utrolig imponert over hva han har fått til, sier Edward.

Ellers gleder han seg til å kjøre på samme lag som Heyerdahl, som var én av fem utøvere som var plukket ut til Bilsporttalentet 2017.

– Det tror jeg blir bra. Han har jo allerede kjørt en sesong så han har mer peiling på oppsett og hvordan bilen oppfører seg. Jeg tror begge kan hjelpe hverandre til å bli bedre sjåfører, fastslår Woldseth.

Edwards nye doning som skal brukes i Formel Renault 1,6-litersserien i år.