Fire av fem offisielle verdensmestere er allerede kåret


  DEL
  Brendon Hartley, Earl Bamber og Timo Bernhard. (Foto: Red Bull Content Pool)

  November måned betyr avslutningen på VM-seriene, men allerede er de aller fleste mesterne utpekt.

  Fra en gjennomsnittsupporters ståsted så er det liten tvil om at man ønsker spenning til siste slutt, og selv om de offisielle VM-seriene har bydd på relativt bra med spenning isolert sett, så er det få av seriene som får til dette året ut.

  FIA har tildelt fem ulike bilsportgrener VM-status; Formel 1, rally, standardbilracing, langdistanseracing og senest rallycross.

  Denne helgen sikret førerne Porsches LMP1-team VM-gullet i langdistanseracing (WEC), signert Timo Bernard, Earl Bamber og Brendon Hartley, og her gjenstår fremdeles finalerunden i Bahrain 18. november. Du drar sikkert kjensel på Hartley om du følger med på Formel 1, for det er nemlig samme mann som er kastet inn i Toro Rosso-teamet de siste løpene denne sesongen.

  Lewis Hamilton, verdensmester i Formel 1 2017. (Foto: Steve Etherington)

  Og apropos Formel 1 så kjørte altså Lewis Hamilton inn sin fjerde VM-tittel i Mexico for en drøy uke tilbake. Løpet ble riktignok av den spesielle sorten, der Hamilton måtte inn i piten på første runde etter et sammenstøt mellom ham og tittelutfordrer Sebastian Vettel. Men så lenge sistnevnte heller ikke klarte å kjøre seg opp til mer enn en fjerdeplass, så holdt det for Hamilton bare å fullføre, og endte på 9. plass. To runder gjenstår, med Brasils Grand Prix til helgen.

  Johan Kristoffersson, verdensmester i rallycross 2017. (Foto: Simen Næss Hagen)

  I rallycross sikret Johan Kristoffersson VM-gullet allerede i Latvia, mens det enda gjenstod to VM-runder i rallycross. Finalen skal kjøre førstkommende helg i Sør-Afrika, og det er fremdeles spenning mellom Petter Solberg og Mattias Ekström om hvem som tar sølvmedaljen.

  - ANNONSE -

  Sebastien Ogier, verdensmester i rally 2017. (Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

  Også i WRC er jo VM-tittelen sikret av Sebastien Ogier, for femte gang på rad, etter at han kjørte inn til 3. plass i Rally Wales for en drøy uke siden. Franskmannen har i hele år kjempet med Thierry Neuville om gullet, og hadde det ikke vært for de to brutte løpene til belgieren i starten av året, så ville VM-kampen sett helt annerledes ut.

  Blir Thed Björk verdensmester i WTCC 2017? (Foto: Alexandre Guillaumot/WTCC/Flickr)

  Dermed gjenstår én VM-serie, og det er WTCC, eller VM i standardbilracing om du vil. En serie vi i Parc Fermé ikke har fulgt spesielt tett, men like fullt et fullverdig offisielt verdensmesterskap.

  Her er det fremdeles spenning, og det ligger an til svensk VM-gull. Fire løp fordelt på to løpshelger gjenstår, og den svenske Volvo-føreren leder med 16,5 poengs margin på ungareren Norbert Michelisz. Også nederlenderen Nicky Catsburg har muligheter til å bli verdensmester i år.

  Det er forøvrig verdt å nevne at hele ni ulike førere har vunnet et løp, noe som er flest ulike vinnere i samtlige VM-serier denne sesongen. Mye skyldes blant annet at bilene i WTCC får vekthandikap ettersom prestasjonene de leverer, noe vi blant annet ser i antall ulike vinnere og at det heller aldri har skjedd at en fører har vunnet to løp på rad i år.

  Vi må tilbake til 2009 for å finne sist gang vi hadde en sesong hvor ingen av VM-seriene var avgjort før finalerunden. Her hadde vi kun Formel 1, WRC og WTCC som VM-serier, da verken langdistanseracing eller rallycross ikke hadde fått VM-status på dette tidspunktet.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here