Derfor er Sebastien Ogier suveren – uten å være suveren


DEL
(Foto: Red Bull Content Pool)

Han vinner knapt etapper og har ikke vunnet løp siden mai måned. Likevel ser franskmennene ut til fortsatt å sanke verdensmestre i rally.

Er du lei av å se Sebastien Ogier på toppen i sammendraget? Eller har du kanskje vært lei av i det hele tatt å se fornavnet «Sebastien» herje på toppen av listene siden vår egen Petter Solberg tok hjem VM-gullet i 2003?

Vel – da må du nok også putte 2017 i glemmeboka fort som fy. Men før du eventuelt graver deg ned i all kjedsommelighet over nok en tilsynelatende dominerende Sebastien Ogier, så er det verdt å ta en titt på tallene bak.

For har Ogier virkelig vært så suveren i år? Hvordan i alle dager kan samme mann som har vunnet de siste fire årene fremdeles lede VM når det er så mange andre som kjører utrolig raskt om dagen?

PF-bloggen: Slakteofrene vi syr igjen etter fenomenal innsats i Spania

Ogiers etappeseire i år

Først kan vi ta en titt på antall etappeseire i år.

- ANNONSE -

For her har ikke Ogier scoret mer enn 19 etappeseire, noe som tilsier cirka åtte prosent av etappene. Ser vi tilbake på årene 2013 til og med 2016 så scoret han henholdsvis 110, 94, 85 og 72 etappeseire i løpet av året. I år er han ikke i nærheten.

Til sammenlikning har Thierry Neuville vunnet 43 etapper i år, noe som tilsier drøye 22 prosent av etappene. Det lukter det mer Ogier av, og det lukter det mer VM-tittel av. Men belgieren har nå plutselig mer enn nok med å holde unna for Ott Tänak i kampen om sølvmedaljen.

Vi må tilbake til 2011 for å vinne en verdensmester som ikke vant flest etapper det året. Da vant Jari-Matti Latvala 68 etapper foran Sebastien Loeb med 65 etapper. Og bare så det er sagt. Ogier har ikke tatt hjem en eneste Power Stage-seier i år.

Likevel leder Ogier VM suverent.

Ogiers enkeltseire i år

Så kan vi jo ta en titt på antall seire også.

Der ligger Ogier foreløpig an med to seire, samme som lagkamerat Tänak og Citroën-fører Kris Meeke, men én mindre enn Neuville. Sammenliknet med glansdagene i Volkswagen, så vant han da henholdsvis ni, åtte, åtte og seks løp per sesong. Altså i gjennomsnitt mer enn halvparten av løpene i året, mens han i år vinner kun hvert femte.

Siste løpet han vant var i Portugal, 142 dager siden i skrivende stund.

Likevel leder Ogier VM suverent.

LES OGSÅ: Blandet drops med spor av toppidrettsutøvere på høyt nivå

Ogiers ledelser i år

Videre kan vi ta en titt på hvor mye Ogier har vært i teten gjennom sesongen. For det er heller ikke spesielt oppsiktsvekkende. Gjennom kun 14 av 190 etapper har franskmannen toppet listene. Så kan vi dra nok en sjarmerende sammenlikning med 2013-2016-sesongene hvor han ledet i henholdsvis 151, 125, 128 og 83 etapper. I år har Neuville ledet etter 40 av etappene, Tänak i 38, Meeke i 25 og Latvala i 23 av dem.

- ANNONSE -

Likevel leder Ogier VM suverent.

(Foto: Red Bull Content Pool)

Alle tall peker jo mot at Thierry Neuville er årets store ener i år. Hvorfor er det ikke slik? Joda, nå kan vi begynne å snu i favør Ogier.

Ogiers pallplasser i år

Først kan vi ta en titt på antall pallplasser. Her har Ogier scoret jevnt og trutt i hele år. Totalt åtte pallplasser er flest av alle, og foruten hans to seire har han innkassert to andreplasser og to tredjeplasser.

Stabil pallsanker, der altså. Om han avslutter året med to pallplasser til, så er ikke denne statistikken forferdelig langt unna hans egen pallstatistikk fra 2013 til 2016. Forskjellen er at de inneholder en god del flere seire.

Neuvilles gavepakker

Så har vi en annen viktig grunn til at Sebastien Ogier nettopp leder så suverent. Og den grunnen heter Thierry Neuville. Han er ikke altfor langt unna suverenitet a’la Ogier på mye av kjøringen i år, men når det kommer til stykket så har han gitt fra seg såpass mange poeng at det nok er ganske så fortjent at han har mer enn nok med kjempe med Tänak om sølvmedaljen før de to siste løpene.

LES OGSÅ: Slik rangeres norske rallyførere opp mot verdenseliten

Neuville har, som det framkommer av statistikken over, vunnet flest etapper, vunnet flest enkeltløp og ledet gjennom flest etapper. I tillegg har han scoret tre Power Stage-etapper i år, men legger vi sammen Power Stage-poeng så har ikke Neuville scoret mer enn to poeng flere (29 mot 27) enn Ogier. Igjen et vitne om at franskmannen plukker en del såkalte usynlige poeng.

(Foto: Red Bull Content Pool)

Samtidig har Neuville, ved siden av Kris Meeke og lagkamerat Hayden Paddon, vært et ener til å gi fra seg poeng når det gjelder som mest. Bare de siste to løpene er det blitt smultringer på Neuville, og vi glemmer heller ikke den katastrofale sesongstarten med to i praksis brutte løp i Rally Monte Carlo og Rally Sverige, hvor henholdsvis fem og tre Power Stage-poeng reddet ham fra 0-poengere helt i begynnelsen.

Kan sikre tittelen i Wales

Men det siste avsnittet er enkelt og greit den viktigste årsaken til at Sebastien Ogier etter alle solemerker tar sitt femte VM-gull på rad. For nå er det Ott Tänak som innehar sølvplassen, ett poeng for Neuville.

Og dersom differansen mellom Ogier, Tänak og Neuville, inkludert Power Stage, ikke er mer enn syv eller åtte poeng etter Rally Wales, så kan franskmannen være førstemann til å ta VM-tittel med mer enn ett bilmerke siden finske Juha Kankkunen (Peugeot i 1986, Lancia i 1987/1991 og Toyota i 1993).

Tall og statistikker er i hovedsak hentet fra juwra.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here