Etter to år med bronse og sølv var det endelig Olav Haugen Hasdal (36) sin tur til å tre laurbærkransen over hodet. Her flankert av bronsevinner SImen Olsen og sølvmedaljer Christoffer Syvertsen.

Fra null til gull – nå satt den for driftingens store spilloppmaker

– Kommer sjeiken på døra her, så skal jeg ut og sette preg på driftingen internasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

DRIFTING: NM-finalen på Motorcenter Norway i Sokndal startet dog med et aldri så lite antiklimaks. I en åpen NM-kamp mot driftingprofilen Simen Olsen var det mer eller mindre førstemann til midten av sluttspilltabellen som kunne krone seg for norgesmester i Pro-klassen av disse to - men alt var i praksis avgjort da Olsen ikke kom seg videre sluttspillet med tekniske problemer.

DRIFTING: NM-finalen på Motorcenter Norway i Sokndal startet dog med et aldri så lite antiklimaks. I en åpen NM-kamp mot driftingprofilen Simen Olsen var det mer eller mindre førstemann til midten av sluttspilltabellen som kunne krone seg for norgesmester i Pro-klassen av disse to - men alt var i praksis avgjort da Olsen ikke kom seg videre sluttspillet med tekniske problemer.

Da var det bare for Hasdal nærmest å spasere inn til gull, der han kom seg videre fra Topp 16 mot Kenneth Nornes, før punktumet for finalehelgen kom i Topp 8 mot Edward Alexander Husa. Seieren gikk forøvrig til Christoffer Syvertsen, som egentlig var i første duell mot Olsen - og han slo nettopp Husa i finalen. I mellomtiden hadde han også levert en bunnsolid kvalifisering med 97,5 av 100 mulige poeng å oppnå.

Olav Haugen Hasdal gjorde seg bemerket med topplua si under premiegallaen i fjor. Den kommer definitivt til å være med igjen i år også. – Onkel Skrue har sin lykketiøring. Jeg har min lykkemøsse, konstatererer han.

Startet med blanke ark

For Hasdal var gullmedaljen nå et resultat av det han opplever som mange års blodslit. Og en smule stang ut, der de to siste sesongene har endt med henholdsvis bronse og sølv. Gullet manglet. Og nå er det han sin tur til å ta med seg topplua si og trone øverst på pallen når medaljene overrekkes under NBFs premiegalla 16. november. 

– Denne reisen her er fra null til gull. Jeg hadde satt meg et hårete mål. Da jeg startet for åtte år siden, så hadde jeg ingenting. Jeg var helt ny i gamet, og hadde ikke et rødt øre. Kun passion og lidenskap, sier Gjerstad-mannen til Parc Fermé, som nå takker nøkkelpersonene Tor André Erdvig, Emil Røed, Daniel Jensen, spotter Ludvik Vonka og kjæresten Gitte Bornhorst for at gullet er en realitet.

– Det er klart det! Selv om man må være egosentrisk som utøver, så er ikke dette noen egotripp. Man hadde aldri oppnådd noe sånt hadde det ikke vært for dem.

Historisk gull

I sin karakteristiske Mercedes A45, et relativt sjeldent syn på driftingarenaen, har han nå altså tatt norsk drifting med storm. Også med sin ekstroverte og utadvente personlighet som byr opp til dans vel så mye utenfor driftingsløyfa.

Men bilen han har kjørt har vært litt som å ta en Fredric Aasbø i Formula Drift, der han i flere sesonger stilte opp i en Toyota Corolla mot etablerte beist som eksempelvis Toyota Supraer, Ford Mustanger og andre mer tilsynelatende velegnede doninger.

– Spesielt fordi man ikke har noe oppsett som er forsket på tidligere heller. Men jeg ville finne noe ingen andre hadde bygget før, og ta opp kampen mot norgeslesten med det. Nå har vi skrevet historie, som er den første «hatcbacken» som har dratt et NM-gull. Så nå må jeg lande litt, for jeg har jo hatt store ambisjoner om å komme meg utenlands. Men det kreves midler for å ta det steget, sier Hasdal, svært takknemlig for både økonomiske og materielle støttespillet i lokalmiljøet.

Egentlig var han skihopper, og kom blant annet inn på NTG på Lillehammer. Men innsatsen på skolebenken som kreves på toppidrettsgymnaset var ikke noe for han, og i stedet ble det motorsporten for alle pengene for 36-åringen. For han var også i mellomtiden innom trial-sporten på to hjul.

Olav Haugen Hasdal i aksjon under NM-finalen i drifting på Motorcenter Norway.

Drømmen om utlandet

Men her på bjerget er det spesielt to internasjonale serier som har fått mer og mer oppmerksomhet de siste sesongene utifra at nordmenn har prestert. Amerikanske Formula Drift regnes for å være verdenseliten, med nordmenn som Fredric Aasbø og nevnte Simen Olsen helt i toppen.

I tillegg har Drift Masters slått seg opp som den ledende serien i Europa, med blant annet Tor Arne Kvia på en nylig sensasjonell pallplass, men også et sted der blant annet rallystjernen Kalle Rovanperä har skrevet overskrifter.

– Jeg liker råskapen i Drift Masters. De mener det. Om det blir en liten dult, så er det ingen «filming», sier Olav, velvitende om av «filming» ala fotball også faktisk forekommer i en dommerbasert sport som drifting.

– Der gir man jernet. Man kan gjøre mange små finter og alt det der, men et lite småkyss er alltid greit, understreker han.

Samtidig anerkjenner han Formula Drift som en enorm arena å vise seg fram på, og hans Mercedes ville definitivt gjort seg bemerket der borte. Men som i all annen bilsport.

Penger.

Odin Klever (bronse), Marius Bekkevold (gull) og Daniel Albertsen Lian (bronse) er årets NM-medaljører i Pro 2-klassen.

– Det er jo en komplisert sak. Jeg kunne tenkt meg og slått meg løs der ute. Men når du ser alle elementene som må til,  så handler det ikke bare om det sjøl. Det er et team, det er den fysiske og metnale biten, økonomi, en bil som leverer varene. Det er ingen garanti i dette gamet, spesielt med en bil bygd i Flåklypa-stil hjemme i Gjerstad.

Slik gikk det med de andre

Hasdal representerte altså toppklassen Pro, hvor da løpets vinner Christoffer Syvertsen også sikret sølvmedaljen sammenlagt, med Simen Olsen på en bronse.

I Pro 2-klassen var det Marius Bekkevold som vant finalerunden i duell mot Odin Klever. Daniel Albertsen Lian stakk av med tredjeplassen i løpet.

Det betyr også at Bekkevold sniker seg forbi Lian sammenlagt og med det er norgesmester i Pro 2, foran Lian - mens Klever klatrer opp til en bronseplass sammenlagt.

Powered by Labrador CMS