Slik gjennomføres Formel 1-helgen etter lederens plutselige dødsfall


DEL
(Foto: Charles Coates / Getty Images / Red Bull Content Pool)

Charlie Whitings bortgang vil prege sesongpremieren, men alt blir gjennomført som planlagt.

Torsdag morgen våknet man til den sjokkerende nyheten om at Charlie Whiting, den anerkjente Formel 1-profilen som har hatt sin rolle som løpsleder, starter og sikkerhetsdelegat i en årrekke, døde brått etter akutt blodpropp i lungene.

Dette dagen før første treningspass skulle kjøres, der Whiting oppholdt seg i Melbourne i forbindelse med årets første Formel 1-helg.

Whiting hadde som nevnt flere viktige og sentrale roller for gjennomføringen av en løpshelg, hvilket satte arrangør og eiere på umiddelbar prøve for å få noen til å fylle inn hans sko. Nå har Michael Masi blitt utnevnt til å ta over denne rollen i Ausralia.

Sterkt pregede førere

Han har sittet som vara for Whiting og har allerede avtalt samme rolle innenfor Formel 2- og Formel 3-løpene som skal samkjøres med Formel 1 over flere løpshelger denne sesongen.

Som nevnt er et internasjonal Formel 1- og bilsportmiljø rystet etter torsdagens nyhet om Whitings bortgang. Dette ble også naturlig nok et tema på pressekonferansen torsdag.

- ANNONSE -

– Jeg gikk banen sammen med ham i går. Det er vanskelig å fatte at han plutselig ikke er der lengre, sa en beveget Sebastian Vettel under pressekonferansen.

Også comeback-Kubica sliter med å forstå at mannen som skulle ha kontroll på førerne denne helgen plutselig er borte for godt.

– Jeg så han gikk sammen med Sebastian og ville ikke avbryte da jeg tenkte jeg ville møte på ham under førermøtet på fredag. Sånn blir det altså ikke, og det er veldig trist, sa Kubica.

Også verdensmester Lewis Hamilton var sterkt preget da han ble bedt om å si noen ord om Whiting foran pressekropset.

– Det han har gjort for sporten, den forpliktelse. Han var virkelig en bauta, som Toto (Wolff, teamsjef journ.anm.) sa. Han var et ikon i sportsverdenen, sa Hamilton.

Hallgeir Raknerud (Foto: Simen Næss Hagen)

– Et stort tap for resten av bilsporten

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg her hjemme i Norge. For mange som har fulgt Formel 1-sporten i en årrekke har alltid et forhold til Charlie Whiting som en av sportens mest sentrale personligheter utenfor startgriden.

Generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, hadde følgende melding å skrive på Parc Fermés Facebook-sider etter at dødsfallet ble kjent.

«Utrolig trist og nærmest uvirkelig nyhet fra Australia. Charlie Whitings bortgang er ikke bare et stort tap for Formel 1, der han var «hands on» med nær sagt alt det sportslige. Det er også et stort tap for resten av bilsporten der Charlie har vært svært sentral i mye viktig arbeid med sikkerhet de siste årene. Jeg har selv vært så heldig å sitte sammen med ham i FIA ISC Review Commission. Når vi møtes neste gang vil Charlies stol stå tom. Den blir ikke enkel å fylle, heller ikke hans mange andre posisjoner. Hvil i fred Charlie.»