Mick Schumacher har fått kjøre fire av farens tidligere Formel 1-biler. Her er Jordan-bilen som Michael debuterte med på Spa-Francorchamps i 1991, altså for 30 år siden.

Her forteller Mick (21) om tilknytningen til Norge han har beholdt helt siden barndommen

Om ordet «norgesvenn» begynner å bli en klisjé blant internasjonale kjendiser, så har ikke Mick Schumacher noen problemer med å fortelle hvorfor han nettopp er dette.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Etternavnet han bærer på er noe alle har et forhold til. Ikke nødvendigvis bare bilsportinteresserte og den hardbarkede Formel 1-tilhengeren. Å få en Schumacher tilbake i Formel 1-sirkuset denne sesongen var for mange ett av de største høydepunktene i nyhetsbildet før sesongstart.

Parc Fermés arkivkalender 2022

Hver dag fram til julaften vil vi i redaksjonen trekke fram noen av enkeltsakene fra arkivet som har vært av det eksklusive, originale eller ekstraordinære slaget. Dette basert på nesten seks år med kontinuerlig produksjon av bilsportjournalistikk.

FORMEL 1: Etternavnet han bærer på er noe alle har et forhold til. Ikke nødvendigvis bare bilsportinteresserte og den hardbarkede Formel 1-tilhengeren. Å få en Schumacher tilbake i Formel 1-sirkuset denne sesongen var for mange ett av de største høydepunktene i nyhetsbildet før sesongstart.

Vi snakker altså om Mick, 21 år og sønn av Michael Schumacher - fram til 2020 den mestvinnende Formel 1-føreren i historien - før han nå utfordres på de fleste statistikker av Lewis Hamilton. Men nå som Hamilton kan være i ferd med å overta den største tronen, så får nå sønnen til Formel 1-legenden æren av å konkurrere mot nettopp Hamilton og 18 andre førere av største kaliber i den internasjonale bilsportverdenen.

– Fra Formel 4 til Formel 1, så var det største steget definitivt fra Formel 2 til Formel 1. Alt skjer så mye fortere. Du må reagere raskere, håndtere flere ulike omstendigheter og marginen for feil er mye mindre sammenliknet med andre biler jeg har kjørt før. Så Formel 1 er «by far» det største steget jeg noen gang har tatt.

Blitt god kamerat med Dennis

Det sier Mick Schumacher i et eksklusivt intervju med Parc Fermé.

Før helgens Nederlands Grand Prix, med et gjensyn med Zandvoort 35 år etter sist det ble kjørt Formel 1 der, så har Mick Schumacher tatt seg tid til å ta en prat rettet mot den norske fansen. Familiens tilknytning til Harald Huysman er viden kjent, og mer og mer har vi fått se at Schumacher også kommer svært godt overens med Huysmans siste gullkalv i rekken, Dennis Hauger.

Dennis Hauger og Mick Schumacher er blitt gode kompiser, og kanskje blir de konkurrenter i Formel 1 en dag dersom nordmannen klarer å nå målsetningen sin. Dette bildet la Mick selv ut på Instagram bare for én uke siden.

Hvordan er så Schumacher sitt forhold til Hauger, Huysman og resten av Norge den dag i dag? Det ville vi blant annet finne ut av. Først vennskapet hans med det norske Formel 3-håpet.

– Dennis er jo en fører under Harald, og Harald kjenner jeg jo godt fra mange år. Vi møtes jo blant annet når han kjører med fetteren min (David, journ.anm.). Vi snakker mye sammen, og i sommer har jeg brukt mye tid sammen med han. Han er jo en veldig fin fyr, vi har det veldig fint sammen, og han gjør det godt i formelbilracing. Jeg er helt sikker på at han fikser dette, sier Schumacher generelt om sitt vennskap til Hauger.

Han ser frem til å se Hauger i Formel 2 neste år, hvor det bare er formaliteter som gjenstår før 2022-sesongen er spikret.

– Det korrekte steget for han nå er å gå fra F3 til F2, slår han fast.

– Hva kan Dennis forvente av en slik overgang?

– Du lærer å kjøre med dekk som slites fort, og de er vanskelige å håndtere med disse bilene. For de er ikke de enkleste å Kjøre. Du må tilpasse deg mye, men når du får teken på det, så blir du god i Formel 2. For Dennis er det dette det riktige steget å ta, og jeg er sikker på at han vil gjøre det bra.

Gleder seg til iskjøring med gokart

Det er ikke unaturlig at deres felles tilknytning til Huysman er en årsak at til at de har kommet tett sammen. Huysmans datter Justine har blitt hyppig fotografert fra depotene, der det fra ulike hold langt på vei konstateres at de også er kjærester. Selv er ikke dette noe de har gått ut med, ei heller noe Mick selv har noe behov for å snakke om når vi vil høre mer om hans tilknytning til Norge.

I nesten 20 år var denne hytta i familiens Schumachers eie, selv om den ble disponert for det meste fra 1997 til 2006.

Men den dag i dag har ikke Mick spesiell høy terskel for å reise til Norge, selv om de ikke lenger har noen hytte i Trysil å dra til. Denne ble solgt i 2015 etter å ha vært i Schumachers-familiens eie siden midten av 90-tallet. Men blant annet vennskapet med Hauger gir ham nye grunner til å vende tilbake til norsk jord titt og ofte.

– Iskjøring er jo en stor del av Norge, så det blir der du finner meg nå om vinteren. Dennis er jo en fan av det han også, ettersom de jo lager seg baner ute på isen som vi kan kjøre gokart på om vinteren, sier 21-åringen.

Men tiden på hytta i Trysil huskes med glede, selv om familien tilbrakte stadig mindre tid etter at Mick var rundt syv år. Selv konstaterer han at Trysil langt på vei var en sentral del av hans barndom og oppvekst.

– Vi brukte vel tre av månedene i året i Norge på den tiden. Spesielt var vi her rundt julen. Det var helt klart en stor del av barndommen min.

– Stemmer det at dere aldri tok ned julepynten fra hytta?

– Nå er dette veldig lenge siden. Men jeg tror det, ja. Vi fjernet vel aldri julepynten. Det var jo veldig fint å være der og kunne få julefølelsen når vi var der, sier han.

Mick Schumacher, her fra torsdagens forpliktelser før løpshelgen på Zandvoort i Nederland. (Foto: Andy Hone / LAT / Haas)

Takknemlig for å kjenne Harald

Vennskapet med Dennis er en ting, og også hans tette relasjon til Justine. Schumacher-familien har som nevnt hatt et tett bånd til Huysman-familien over mange år, og det er med et smil om munnen Mick forteller hva Harald har betydd for ham opp igjennom alle årene.

– Han har alltid vært veldig hjelpsom på mange måter. Hvis jeg trenger kontakt med noen spesielle folk, eller om jeg trengte hjelp til å ta noen avgjørelser. Han har jo hatt en god tilknytning til pappa, og han vil ingen noe vondt. Jeg er glad for å kunne snakke med Harald, slår Mick fast.

– Hva betyr det for Dennis å ha Harald på laget?

– For Dennis er Harald en veldig bra mann å ha. Han vil hjelpe ham på alt han kan. For hele situasjonen rundt Dennis, så er han den beste til å kunne passe på, sier han.

PS! For alle medier er det en uskreven regel å ikke ta opp temaet om farens helsetilstand i samtaler med Mick. Dette ønsket fra hans nærmeste respekterer også Parc Fermé.

Powered by Labrador CMS