Sesongåpningen som skapte håp for «nye» Formel 1

Foto: XBP Images/f1fanatic.co.uk
Foto: XBP Images/f1fanatic.co.uk

Full jubel for Sebastian Vettel, unison buing mot Lewis Hamilton. Men seierherren kunne fortsatt å kjøre de nye bilene inn i evigheten.

– Jeg var så utrolig nervøs før starten. Men akkurat nå er jeg litt oppi skyene. 

Det var Sebastian Vettels første ord, den firedoble verdensmesteren som ikke har vunnet et Formel 1-løp siden Ungarns Grand Prix 2015, altså mer enn halvannet år.

Nå farget han Albert Park i rødt, noe hans landsmann Michael Schumacher har gjort fire ganger tidligere. Noe svak åpning de første meterene på løpet, men med en Lewis Hamilton som slet med å finne komforten og grepet i dekkene, så kunne Vettel utnytte usikkerheten og frustrasjonen til mannen i «pole» og tidlig ledelse.

LES OGSÅ: Hva har «Hungry Heidi», «Kinky Kylie» og Vettel til felles?

Korte fakta fra
Australias Grand Prix 2017:

  • Raskeste runde:
    Kimi Räikkönen, 1:26.538
  • Raskeste speed-trap:
    Daniil Kvyat, 320,8 km/t
  • 12 førere kjørte énstopp-strategi. Fire førere pittet to ganger.
  • 13 førere fullførte, syv brøt.
  • Totaltiden ble 1:24:11.672, som gir en snitthastighet på 215,4 km/t på hele løpet.

Parc Fermés team radio-favoritt:
Max Verstappen: – Hvor rask er den raskeste rundetiden?
Red Bull: – Altfor raskt. 

Og der kunne han gjerne blitt mens vi fremdeles skriver og leser denne artikkelen, tross påstander om at de nye bilene virkelig setter fysikken på prøve. For Vettel ville bare fortsatt å kjøre og kjøre, noe han ga tydelig uttrykk for overfor podie-reporter og tidligere lagkamerat Mark Webber.

– Disse bilene kan man pushe så utrolig hardt. Bilen roper bare «mer, mer, mer». Så egentlig vil jeg bare fortsette å kjøre, sa en lykkelig – og åpenbart lettet – Vettel, som måtte trekke på smilebåndet over publikum som stormet banen i de siste svingene på inn-runden etter målpassering.

Neppe populært hos sikkerhetsavdelingen i FIA, dette, men seierherren så bare rødt – i positivt forstand.

– Det var sjukt. Folk var over alt. Det var Ferrari-flagg og alt mulig. For en vakker dag, sa Vettel.

Kort oppsummert; Ferrari-føreren pustet Lewis Hamilton i nakken fra første runde, og snek seg opp i ledelse da Hamilton først pittet av førerne i toppen på runde 17. Og etter dette var tyskeren i ensom majestet. Som han så mange ganger gjorde i sine glansdager for Red Bull. Testene fra Barcelona, og innsatsen fra årets første løp, det vitner om at denne sesongen neppe blir noen dans på roser for Mercedes.

Nesten så en skulle tro det oste en slags lettelse over publikum etter hva de ble vitne til, selv om Mercedes tok de to neste trinnene på pallen med nevnte Hamilton, og for ikke å nevne en strålende innsats fra deres nye fører Valtteri Bottas.

LES OGSÅ: Her er fordelene – og ulempene – med de nye F1-reglene

Men tross Ferrari-seier, responsen fra fansen var som å se Nico Rosberg ta steget opp på pallen i Storbritannias Grand Prix, all den tid Hamilton egentlig har gjort noe galt mot australske F1-fans.

– Helgen har i seg selv vært bra, egentlig. Under løpet slet jeg dog med dekkene. Men gratulerer til Sebastian, og tusen takk til alle dere fans, lirte Hamilton av seg på autopilot, til umiddelbar buing fra større deler av tilskuermengden.

Mulig han innser at tre år med pur dominans er over og at det nå ligger an til større spenning, større variasjon og mer uforutsigbar sesong. Mercedes-boss Niki Lauda hadde i alle fall ingen problemer med å sette ord på det overfor Viasat-reporter Frida Nordstrand.

– Et bra løp. Ferrari er bedre, og vi kan ikke vinne alle løp. Slik er det bare, konstaterte Formel 1-legenden.

Grafikk over løpets utvikling:

Grafikk: FIA
Grafikk: FIA