Red Bull-sjefen: – Dennis har innfridd alle våre forventninger

Dr. Helmut Marko. (Foto: Red Bull Content Pool)

Dr. Helmut Marko har ingen problemer med å sammenlikne flere likhetstrekk mellom Dennis Hauger og Formel 1-stjerna Max Verstappen.

Det har nesten bokstavelig talt vært en berg- og dalbane-sesong for Dennis Hauger i hans debutsesong i formelbil etter at han signerte for Red Bull-stallen som juniorfører for snart et år siden.

Det britiske Formel 4-mesterskapet har så langt bydd på både dramatikk og sterke følelser i sving, men også en rekke seire og pallplasser – og per i dag ligger Dennis Hauger an til en bronsemedalje, med snusen på sølv kanskje gull med litt flaks.

Fiaskoavslutning for Dennis Hauger – her krasjer Red Bull-juniorene i hverandre

For selv om det har vært krasjer, incidenter og dommeravgjørelser mot nordmannen, så har Hauger også levert både seire og generelt god progresjon. Og til tross for at forrige løpshelg endte med en kollisjon mellom Hauger og Red Bull-kollega Jack Doohan – en smell Hauger selv tok ansvaret for – så får Aurskog-gutten rosende ord fra øverste hold.

– Det har vært flott å se hvordan Dennis så raskt har funnet seg til rette i Formel 4. Han var rask fra begynnelsen av og begynte straks å ta seire. Etter det har han bare fortsatt å lære og utvikle seg, sier Dr. Helmut Marko i et eksklusivt intervju til Parc Fermé.

– ANNONSE –

Dennis Hauger passerer målstreken som vinner på Croft tidligere i år. (Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool)

Forventer mer suksess

Han har tittelen som øverste rådgiver i motorsportsatsingen til energidrikkselskapet Red Bull, og blir sett på som mannen over alle andre internt i den sportslige Red Bull-sfæren.

I tillegg til å følge opp Formel 1-førerne og de andre Red Bull-utøverne tett, så vier han ekstra oppmerksomhet til juniorstallen – og er også kjent for å sette svært høye krav til de som har fått den gylne bilsportmuligheten via Red Bull.

At Marko velger utelukkende å snakke i tunge positive ordelag om sin norske 15-årige juniorfører, indikerer at han oppriktig er fornøyd med det han ser. Marko er ellers en mann av få ord om sine unge utøvere.

– Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle. Vi forventer samtidig at han vil fortsette å gjøre enda mer suksess utover sesongen. Vi har ikke noe annet eksakt krav overfor ham så lenge han vinner og kjemper i mesterskapet, men så lenge han utvikler seg så vil det synes på resultatlistene, sier Marko.

Bli med inn i «det aller helligste» i Dennis’ Formel 1-utdannelse

Slik likner han Verstappen

En som er kjent for å ha tatt gradene brennkvikt innenfor Red Bull-systemet er Max Verstappen. Mange liker å sammenlikne Hauger med den unge nederlenderen, selv om man også vil være forsiktig med å sette to slike utøvere opp mot hverandre med tanke på hva Verstappen har oppnådd og hvilket stadie Hauger er på i karrieren.

Red Bull-bossen er i midlertid ikke redd for å trekke likhetstrekk mellom dem.

– På talent og besluttsomhet er det klare likheter mellom dem. Selvfølgelig er de to ulike mennesker, og unge tenåringer forandrer seg og utvikler seg mye, både som mennesker og idrettsutøvere, så en direkte sammenlikning utover dette er vanskelig, sier han.

Max Verstappen slo igjennom allerede som 17-åring i 2015 ved å bli tidenes yngste Formel 1-fører, og året etter klinte han til med å bli tidenes yngste vinner av et løp ved å vinne Spanias Grand Prix i en alder av 18 år.

Etter Verstappens inntog ble det strengere regler både for å ta superlisens, og det ble også innført en konkret 18-årsgrense.

Flere alternativer for neste år

Selv om veien fremdeles er lang til Formel 1 for Hauger, så tror Marko også at veien inn til Formel 1 kunne sett annerledes ut for Hauger om ikke dagens regler hadde eksistert,  uten at han vil presisere på hvilken måte.

– Utvikling er sjeldent strømlinjeformet og reglene har jo forandret seg siden Max kom inn i Formel 1. Så det kan være at reglene styrer situasjonen eller utviklingen rundt førerne, men det er vanskelig å si akkurat nå, sier han.

Marko vil heller ikke bekrefte spekulasjonene rundt Formel 3-satsing neste år, nærmest uavhengig av hvordan det går i Formel 4 denne sesongen. Det skal være flere alternativer rundt Hauger, og en avgjørelse vil bli tatt senere denne sesongen, mest trolig ventet utover september.

– Framtiden avhenger av mange faktorer, og det er ingenting som er satt. Det er mange muligheter for å utvikle karrieren videre, sier Marko.

Dennis Hauger. (Foto: Red Bull Content Pool)

Har god dialog med sjefen

Dennis Hauger selv bekrefter at han får gode råd fra «sjefen sjøl» underveis, og synes også det er trivelig å høre Markos ros også utover interne tilbakemeldinger.

– Det er veldig hyggelig, og det beviser at jeg har hatt en god progresjon og at det er noe de ser på, sier Hauger til Parc Fermé.

Selv om Marko er kjent for å stille store krav, så har ikke feilene som Hauger har begått hatt noen spesifikk innvirkning på ham – tvert imot.

Han er bare glad for å få en telefon de gangene det ikke har gått like bra for seg på banen.

– Han ringer bare når jeg gjør en feil på banen og gir meg tips på hvordan jeg kan endre på ting og hva jeg kan jobbe med videre, understreker 15-åringen.

Likevel hviler ikke Hauger på laurbærene. Han vet hva som kreves og forventes om han skal komme seg videre i karrieren, med det uttalte målet om et Formel 1-sete i framtiden. Han skal i disse dager begynne i 10. klasse på ungdomsskolen, som etter alle solemerker blir hans siste år på skolen.

Juniorprogrammet i Red Bull blir på mange måter sett på som hans utdannelse, og derfor er dette blitt en heltidsjobb og vel så det for Aurskog-gutten.

– Jeg må bare fortsette å jobbe hardt og fortsette å vise at jeg er verdig plassen og fortjener å ha det setet, sier han.