Over åtte milliarder kroner deles ut til Formel 1-teamene


DEL
Foto: FIA
Foto: FIA

Systemet har i flere år fått kritikk for urettferdig fordeling av pengene, og det er fremdeles gigantiske forskjeller mellom størst og minst.

Men så er ikke akkurat Formel 1-sporten den første arenaen hvor Kong Salomo og Jørgen Hattemaker skal dele på akkurat de samme godene, men den enorme «cash-flowen» som foreligger i dette sirkuset skal også fordeles ut til teamene. Arrangementsavgifter, mediepenger og andre inntektskilder som arenasponsorer og annen hospitality.

Det er Autosport som melder om summene for 2017, og vi velger å gjengi dem ganske så kjapt med grafikken under, og med noen påfølgende kommentarer og beskrivelser:

Grafikk: Autosport
Grafikk: Autosport

Kolonnene kalt «Col 1» og «Col 2» tilsvarer henholdsvis teamets prestasjoner over to av de siste tre årene og plasseringen i konstruktørmesterskapet i fjor.

LST står for Long-standing team, en gode Ferrari har avtale på over mange år, mens CCB står for Constructors championships bonus, som er egne ordninger fire av teamene (Mercedes, Ferrari, Red Bull og McLaren) har signert egne avtaler på. Williams har også en egen avtale om en slags «arv» av penger grunnet sin fartstid i sirkuset.

Hvilke summer snakker vi så om? Tallene er oppgitt i dollar, rundet av til nærmeste million. Og med dagens kurs på 8,64, snakker vi her samlet sett utbetalinger på hele 8,1 milliarder norske kroner.

- ANNONSE -

Ferrari er årets utbetalingsvinner med 180 millioner dollar, nærmere 1,5 milliarder kroner, hvilket utgjør nærmere 20 prosent av hele pengepotten. Desidert nederst på rangstigen finner vi Haas med «bare» 19 millioner dollar, altså i overkant av 160 millioner kroner, en sum som kun har grunnlag i fjorårets 8. plass i konstruktørmesterskapet.

Autosport: Les mer om pengefordelingen her!