Nå kan bare én mann bryte en 15 år lang statistikk

(Foto: Steve Etherington)

Men Sebastian Vettel kan sikre VM-tittelen ved å ta «en Hamilton» på nettopp Lewis Hamilton. Og det hadde heller ikke vært feil med en kopi av avslutningen på 2010-sesongen.

Gullkampen drar seg virkelig til, og etter å ha ligget i førersetet gjennom hele sesongen, har Sebastian Vettel virkelig mistet taket på VM-gullet til Lewis Hamilton, som har fått maksimalt ut av de siste tre løpene.

Og da hjelper det ikke at Sebastian Vettel er med på å krasje seg ut av Singapores Grand Prix etter få sekunder, som samtidig involverte både lagkamerat Kimi Räikkönen og årets store ulykkesfugl, Max Verstappen.

Schumacher sist med poeng i samtlige løp

Med Vettel på bruttlista betyr det nå at det kun er Lewis Hamilton som har tatt poeng i samtlige løp hittil i år. Fram til Singapore var det kun Vettel og Hamilton som hadde klart dette, og vi må tilbake til 2002 for å finne sist gang en fører tok poeng i samtlige løp på kalenderen.

Da vant Michael Schumacher 11 av 17 løp. De resterende seks løpene fordelte seg på fem andreplasser og én tredjeplass. 2004 huskes også som en Schumacher-dominanse med fem seire på rad, ett brutt løp og deretter syv seire på rad, før han avsluttet sesongen med to andreplasser, én seier, ett brutt løp og en niende plass. Uansett, så suveren kommer aldri Hamilton til å bli i år, men han er i det minste alene i posisjon til å score poeng i samtlige løp.

LES OGSÅ: Disse statistikkene kan Hamilton toppe før han legger opp

– ANNONSE –

Men – det er seks løp igjen. Og hvis Sebastian Vettel gjør som Lewis Hamilton har gjort noen ganger de siste tre årene, så kan han kjøre seg innpå briten, til tross for forrige helgs miserable løp. I 2014 vant Hamilton seks av de siste syv løpene, i 2015 landet han VM-tittelen tre løp før slutt, med tre seire og tre andre plasser på rad mens Nico Rosberg desperat gjorde det han kunne for å ta lagkameraten sin på tampen av den sesongen.

Nico Rosberg etter å ha sikret gullet i fjorårets mesterskap. (Foto: Mercedes AMG F1)

Trenger minst fire seire uten hjelp

I fjor var det motsatt, Rosberg hadde fått et forsprang, Hamilton gjorde det han kunne ved de fire siste løpene. Likevel tapte han med fem poengs margin til Rosberg.

VM-stillingen Formel 1
Fører-VM etter 14 av 20 løp
1) Lewis Hamilton – 263
2) Sebastian Vettel – 235
3) Valtteri Bottas – 212
4) Daniel Ricciardo – 162
5) Kimi Räikkönen – 138
6) Max Verstappen – 68

Så Vettel, skal du ta VM-gull i år, så må seiersrekken begynne litt tidligere. Med fire seire på rad, med Hamilton på 2. plass, så er tyskeren á poeng med sin britiske rival, og da er det i så fall dødt løp helt til målstreken. Lettere sagt enn gjort, men de siste årene har vi altså vært vitne til en storm av poengfangster for førere i nød.

Klarer den firedoble verdensmesteren å skape den spenningen som mesterskapet trenger nå som det drar seg til?

LES OGSÅ: Sebastian Vettel forstår ikke hvorfor fans ønsker å ta selfie med ham

Slik kan Bottas melde seg på

PS! Et morsomt tankeeksperiment, med lav odds – men ikke helt utenkelig: Skulle Hamilton bryte de to kommende løpene på rad, hvilket sist skjedde da han krasjet to ganger på rad i 2010 (Italia og Singapore), og Valtteri Bottas mot formodning ta en dobbeltseier, så skiller det plutselig ett poeng mellom Mercedes-gutta. Og tatt i betraktning at Vettel ikke stikker av for mye i sammendraget, så har vi i realiteten tre førere som de siste fire løpene kjemper om et VM-gull. Sist vi hadde tre reelle gull-kandidater på tampen av sesong må vi tilbake til nettopp 2010-sesongen.