Her er noen av F1-øyeblikkene som den norske fansen husker best

(Skjermdump: Formula 1®)

Dødsfall og forbikjøringer går gjerne igjen av minner som brenner seg fast til hjernebarken.

At det 1000. Formel 1-løpet kjøres i Kina denne helgen blir markert stort smått i alle verdens hjørner, og vi kunne ikke være noe dårligere med å presentere en del sentral statistikk som har bygget seg opp siden denne mai-dagen i 1950.

Samtidig spurte vi leserne på sosiale medier hva de husker best. Her er et utdrag fra noen av dem.

– Det løpet som jeg alltid kommer til å huske best er 1. mai 1994. RIP Senna, skriver Børge Masterdalshei.

Og flere slår følge med Børge på akkurat dette.

– Det racet som har festet seg, er da Senna døde. Jeg satt i min nye leilighet, storfornøyd med endelig å ha fått kabel-TV, hadde vel sett ett F1-race tidligere i livet. Så dette var nytt for meg, og så inntraff jo det tragiske, skriver kommentator og simracing- og F1-entusiast Erik Hanøy, forøvrig noe Vidar Aasebø Olsen og Erik Nilsen Amot også slutter seg til.

– ANNONSE –

Markus Hellander Gjesdal trekker også fram Suzuka 2014, løpet som til slutt endte livet til franske Jules Bianchi etter ni måneder i koma etter en stygg krasj, mens Monza 1978 også huskes av fansen som opplevde F1 på denne tiden.

– Jeg så løpet hjemme på TV, med den store start-krasjen hvor svenske Ronnie Peterson omkom i sin Lotus 79 reservebil, skriver Øistein Larsen.

Men det er jo også andre enkelthendelser, ikke nødvendigvis av den tragiske arten, som mange også heldigvis husker.

– Jeg husker best da Olivier Panis vant i Monaco. Var vel seks biler som gikk i mål hvis jeg ikke husker feil, skriver Stian Slåtta.

– Jeg vil for alltid huske «my hero» Senna fra Europa Grand Prix 1993 på Donington, kommenterer Tommy Lindberg og legger ved videoen hvor Senna kjørte det som kanskje er tidenes førsterunde i Formel 1 under det tunge regnværet denne dagen.

Og apropos forbikjøringer, så har også Ivar Olafsen et annet løp som sitter friskt i minnet.

– Häkkinen vs. Schumacher på Spa i 2000 var et minneverdig løp. Og spesielt Hakkinens legendariske forbikjøring