Hamilton på topp – skandinavisk på bunn

(Foto: Steve Etherington)

VM-leder Sebastian Vettel klarte ikke tukte Lewis Hamilton, selv med to trinn mykere gummiblanding.

Dermed spiser Lewis Hamilton seg innpå i VM-sammendraget, hvor det nå skiller kun sju poeng mellom Sebastian Vettel på topp og den britiske utfordreren.

Seieren var på mange måter oppskriftsmessig for Hamilton med tanke på fordelen som Mercedes-bilen har hatt på den raske Spa-banen i form av lengre akselavstand, som gir fordel på raske baner, og generelt overlegen motorkapasitet der det går raskt rett fram.

Likevel ble det bydd inn på mer spenning enn som så. Da Force India-førerne Sergio Perez og Esteban Ocon – nok en gang – barket sammen og etterlot en masser av karbonrester på vei ned mot Eau Rouge, ble Safety Car sendt på banen en liten periode, men førerne da fikk muligheten til å gå inn for å bytte dekk.

Oppsiktsvekkende nok valgte Mercedes å fortsette på soft-dekk, helgens hardeste variant, mens Ferrari gikk for ultra-soft på de relativt få rundene som var igjen.

LES OGSÅ: Schumacher-familien med hyllest etter rekordtangering

– ANNONSE –

Vettel kom «for nærme»

Alt var dermed duket for at Vettel nå kunne utnytte en bedre gummiblanding for å ta kjøre forbi Hamilton. Men – det ble med det éne forsøket bortover Kemmel-strekningen, og da tyskeren ikke maktet å komme seg forbi, så satte Hamilton opp et forrykende tempo, selv med soft-dekk, som VM-lederen ikke klarte å matche.

Dermed ble det Lewis Hamiltons 58. seier i karrieren i hans 200. løp, med Vettel på andreplass og Red Bulls Daniel Ricciardo som til slutt klarte å kjøre seg opp til en sterk 3. plass.

– Sebastian bydde opp til en fantastisk kamp. Men jeg sa jeg skulle gjøre dette, og det fikk jeg til, sa Hamilton fra seierspallen.

Vettel merket også ulempen med dagens kraftige aerodynamiske egenskaper på bilene, som gjør bilene vanskeligere å kjøre når man ligge for nærme. Dermed måtte Vettel holde avstand, men når han kom til rettstrekkene så hadde han ikke sjans til å spise opp gapet.

– Jeg fryktet først for at jeg ikke klarte å komme meg nærme nok, men så var jeg plutselig for nærme. Men det var gøy i dag, vi hadde bra fart og har gjort store steg, sier Vettel.

PF-BLOGGEN: Gutten som overgår så å si alt av norske prestasjoner i år

Magnussen tok Ericsson på siste

Også er det verdt å nevne at dette ikke var en spesiell god F1-helg sett med skandinaviske øyne. For mens Dennis Olsen klinte til med dobbeltseier i Porsche Supercup-løpet som supportrace før F1-løpet, så klarte ikke våre nordiske venner Marcus Ericsson fra Sverige og Kevin Magnussen fra Danmark å mestre noe bedre enn de siste plassene.

Magnussen lå sist blant bilene på banen fram til siste runde, men tok seg forbi på siste runden og etterlot sin svenske venn Ericsson på den siste plassen av de fullførte bilene. Sergio Perez måtte bryte to runder før slutt, men ble klassifisert aller sist.

– Jeg er ikke fornøyd, men som forventet var det vanskelig å henge med. Andre sektoren, der det er flere svinger, har gått bra, men første og siste sektor er vi veldig langt bak de andre. Men jeg har vist at jeg har vært sterkere enn Pascal (Wehrlein, journ.anm) og det skal jeg bygge videre på, sa en skuffet Ericsson.