Finsk sisu satte fyr på årets kjedeligste Formel 1-runde


DEL

Gir vi Valtteri Bottas et par løp til, så er det plutselig Lewis Hamilton som spiller annenfiolin i Mercedes. For denne seieren satte farge på årets kjedeligste løp hittil.

Men Finland, du kjære Finland. Omtrent like stor nasjon som Norge i størrelse og innbyggere, men forskjellen til oss i rødt, hvitt og blått, er at Finland nå har produsert fem førere som har tatt en Formel 1-seier, og hvor tre av dem er tidligere verdensmestere. Bottas har nå satt navnet sitt på samme liste som Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen og Heikki Kovalainen, hvor de tre førstnevnte også er tidligere verdensmestere.

Bottas har levert varene i år, og en teknisk feil som førte til for høyt dekktrykk under Bahrains Grand Prix spolerte finnens første seiersmuligheter der, etter at han tok sin første pole position der.

Nå derimot var det ingen som kunne tukte den 27 år gamle finnen. En fantastisk start fra tredje startspor sendte ham opp i ledelsen, og med sterk motor og god slipstream inn mot sving 2 – i praksis den første ordentlige svingen på Autodrom Sochi, så knep Bottas ledelsen rett foran nesa på Sebastian Vettel.

– Dette har det vært verdt å vente på, etter at jeg fikk en så sjelden mulighet som dette i vinter. Vi har hatt en tøff start på sesongen, og med kampen vi har mot Ferrari så må begge bilene virkelig pushe, sa Bottas på seierspallen.

Skjermdump: Viasat/Liberty Media
Skjermdump: Viasat/Liberty Media

Formel 1-legenden Eddie Jordan hadde mikrofonen ved denne anledningen og sendte en rask melding ned til team-sjef Toto Wolff om at kontrakten til Bottas umiddelbart må forlenges fra ettårskontrakten han signerte før denne sesongen.

- ANNONSE -

Sist vi hørte den finske nasjonalsangen på podiet var i Australias Grand Prix i 2013, da Kimi Räikkönen tok sin foreløpige siste seier for Lotus-teamet. Men derfor må det også nevnes at Bottas’ landsmann kjørte godt i kulissene i dag, og sikret en relativt sterk 3. plass, også med tanke på at han leverte godt med andretiden under kvalifiseringen.

Men Kimi er en vinnerskalle, og i kjent stil oste det ikke akkurat entusiasme på seierspallen denne gangen heller, tross stormende jubel fra de aller fleste tilhengerne under podieseremonien.

– Starten på sesongen har vært tøff og langt unna det ideelle for meg. Dette er et steg i riktig retning, men det er fremdeles en 3. plass. Vi tapte dette i starten, sa Räikkönen.

Kimi trodde forresten ikke helt det han hørte da han fikk beskjed om at det var landsmannen som ledet løpet. Sjekk videoen lenger ned i saken.

LES OGSÅ: Snart kommer grid-straffene på rekke og rad i Grand Prix-løpene
LES OGSÅ: Haloen skrinlegges når F1-bilene skal få cockpit-beskyttelse

Det var VM-leder Sebastian Vettel som ble innmaten i den finske sandwichen på pallen denne gangen. Tyskeren hadde mulighet på de to siste rundene til å spise seg inn på, men vi ble vitne til særdeles vanskelige forbikjøringsmuligheter, og til tider stor varmegang i motorenee for dem som pushet nærmere enn sekundet.

Det hjalp heller ikke med DRSen for Ferrari-føreren, da Mercedes-motoren er sterk på rettstrekningene. Vettel ble i tillegg hindret noe av Felipe Massa gjennom sving 3 og 4 på den aller siste runden, og vi fikk et lite utbrudd fra Ferrari-føreren på teamradioen like etterpå – men den stridsøksen la Vettel ned umiddelbart på pallen.

– Det spiller ingen rolle. Valtteri er «the man of the race». En stor gratulasjon til han. Vi prøvde alt, men tapte dette i starten. Et fantastisk førstestint, han var rask og uten feil. Som sagt – «the man of the race», sa Vettel, som nå leder VM med 86 poeng, 13 poeng foran Hamilton.

Jo, apropos Hamilton? Hvor ble det av han? For første gang på lenge var briten totalt usynlig og hadde ikke nubb sjans mot de tre første, og det ble da en fjerdeplass. Og selv om vi så en Hamilton i godt slag gjennom store deler av Bahrains Grand Prix, så blir det definitivt en krevende sesong for den triple verdensmesteren, også nå som Bottas virkelig har vist gulltempo de siste løpene.

Og som seg hør og bør, intet Russlands Grand Prix uten en halvklein masse-date med Putin, tolken og gjengen.

- ANNONSE -

Det er også verdt å nevne at ultra-soft-dekkene har spilt ut sin rolle som tyggis-dekket som skal knuse rundetider og differanse like fort som dekkene ødelegger seg selv. Med Nico Hulkenberg ble vi vitne til at ultra-soft-dekkene, som etter ideen har et meget kort vindu for maks ytelse, tålte hele 40 runder av løpets 52.

– Dette er meningsløst. Ultra-soft-dekket bør vare i maks 10 runder, sa ekspertkommentator Thomas Schie underveis.

LES OGSÅ: Så populære er Formel 1-stjernene – målt i antall følgere