Derfor er nordmenn fascinerte, engasjerte og interesserte i F1


DEL
(Foto: Wolfgang Wilhelm)

Vi tar tatt tempen på en håndfull norske Formel 1-fans om hvorfor de kan engasjere seg i timesvis for denne sporten hver eneste uke og løpshelg.

Til at det aldri har vært en nordmann med i mesterskapet, så når Formel 1 relativt bredt ut i Norge – med variasjon av popularitet og interesse, skal sies.

Men med et sekssifret antall TV-seere for 15-20 år tilbake, oppbygning av store internasjonale profiler og også generelt gode nordiske tradisjoner foruten Norge, har gjort at Formel 1 gir enorm fascinasjon til de som følger med, samt at det er en relativt stor sovende interesse for Formel 1 som våkner mer hos menigmann når sporten har en oppsving.

Denne mannen kan sitte oppe hele natta for å lære deg Formel 1

Selv om det kan diskuteres hvorvidt Formel 1 har sett bedre dager eller ei her i Norge, så valgte vi å spørre ut folk fra litt forskjellige bakgrunner om hvorfor akkurat Formel 1 er en sportsgren de følger med på, og svarene er godt varierte i både innhold og omfang. På Facebook er gruppa «Formel 1 Norge» det store samlingsstedet for flerfoldige Formel 1-nerds, og vi har stilt fire utvalgte følgende spørsmål:

1) Hva var det som fascinerte – og fascinerer deg – med Formel 1?
2) Hvem var ditt første forbilde, og hvem holder du med i dag?
3) Hvor mye Formel 1 ser du på TV og hvor mye Formel 1-stoff leser du i media i løpet av en uke eller en løpshelg?

- ANNONSE -

Dette svarer så de utvalgte Formel 1-fansene:

Erik Hanøy

(Foto: Privat)

• 49 år. Bergen. Foredragsholder.

1) Farten, duellene, hele kompleksiteten egentlig. Dessuten var jeg hektet på F1-spill på Playstation, og det ga også interesse for «the real thing»

2) Kjedelig svar, jeg har aldri hatt noen spesielle å holde med, jeg bare griper de duellene som oppstår.

3) Jeg ser alt, fra trening til løp. På grunn av jobb blir det ikke alltid direkte. Ellers leser jeg om F1 hver dag. Jeg er en ivrig simracer, og da blir det til at man også følger med på nyheter om motorsport.

Audun Hermansen

(Foto: Mercedes-Benz Norge)

• 33 år. Lillestrøm. PR- og informasjonssjef for Mercedes-Benz Norge.

1) Det er mange fasetter ved Formel 1 som fascinerer. På en ene siden har du et teknologisk kappløp for å hente tusendeler på konkurrentene, og på den andre siden har du kampen mellom førerne. Sammen representerer de det ypperste innen motorsport og dersom man har tid nok finnes det uendelig mange detaljer man kan følge med på.

2) Som de fleste andre på min alder startet nok interessen med Michael Schumacher, men det tok ikke av før jeg begynte i jobben som PR-sjef for Mercedes-Benz i Norge. Da følger det nærmest av seg selv at Lewis Hamilton er den store helten, men det bunner mer i hans talent og «rags to riches»-historie, enn hva jeg er programforpliktet til å si. Jeg elsker også at den frittalende Niki Lauda fremdeles surrer rundt i gangene.

3) For et drøyt år siden så jeg stort sett bare oppsummeringen på Viasat, men jeg har gradvis tatt steget over i full livesending, kvalifisering og alle treninger. I tillegg gir det løpshelgene og sporten en ekstra dimensjon dersom man tar seg tid til å følge Parc Fermé og YouTube-kanalene Chain Bear, F1 Word og Autosport. Totalt sett vil jeg si at det går med 10 timer per løpshelg, til min samboers store frustrasjon.

Heidi Nyheim

(Foto: Privat)

• 26 år. Trondheim. Kundebehandler for Kredinor.

1) Jeg har alltid vært litt over snittet interessert i bil, og da samboeren begynte å se Formel 1 ble jeg raskt hektet selv. Det er utrolig mye spenning i hvert løp, og det er lite som skal til før det går galt. Det er den tøffe konkurransen og de små marginene før det går galt som fascinerer. I tillegg kan det alltid skje uventede ting som forandrer utfallet av løpet helt.

2) Siden jeg begynte å se Formel 1 har jeg vært tilhenger av Lewis Hamilton, men jeg har i det siste fått mer og mer sansen for Kimi Räikkönen.

3) Når det er løpshelg, ser jeg kvalifiseringen og løpet. Omtrent 4 timer totalt. I media leser jeg kanskje en halvtime i uken.

Erik Nilsen Åmot

(Foto: Privat)

• 28 år. Kvinesdal. Tele- og Entertainment-ansvarlig for Elkjøp Flekkefjord.

1) Det som fascinerer meg mest er kampen fører mot fører, og hvor flere av verdens beste møtes til dyst. Det jeg også finner utrolig interessant, er at Formel 1 står aldri stille, og det skjer noe nytt hele tiden.

2) Det svaret kunne ikke vært enklere og det er Michael Schumacher. Ikke bare for førerprestasjonene, men også for den fyren han er utenfor banen. Helt klart etter min mening den beste igjennom tidene, han har vært en av de absolutt største inspirasjonene i mitt liv, og den dagen da jeg møtte han og resten av Mercedes toppene i Abu Dhabi 2012, vil alltid stå som en av de største dagene i mitt liv. Mitt første løp jeg så var Frankrikes GP i 1995, og siden Suzuka 1997, så har jeg sett hvert eneste løp, takket være min lidenskap for Michael og Ferrari. Selv om Ferrari alltid kommer til og være mitt team, noe som naturligvis gjør Seb og Kimi til favoritter i dag, så har jeg i tillegg en enorm kjærlighet for sporten som helhet. Jeg har også en aldri så liten «sweet spot» for Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, og Brendon Hartley for å nevne noen.

3) Jeg ser altfor mye. Hehe. Jeg ser heller et gammelt løp fremfor en film mange ganger, og da gjerne ifra tiden 1996-2006, som er min personlige favoritt. Fightene mellom Michael og Mika blir aldri for gamle. Jeg driver selv Facebook-siden Ferrari & Alfa Romeo F1 Tifosi, så må alltid være oppdatert på siste nytt. Så det sjekkes flere ganger hver dag, både i og utenfor løpshelgen. Så fremt det lar seg gjøre ser jeg alle løpshelgene i sin helhet, Autosport og F1 Racing blir også hyppig lest. Nå ser jeg virkelig frem til en spennende sesong avslutning, hvor forhåpentligvis, både Ferrari og Red Bull, kan være en match for Mercedes i siste halvdel av sesongen, spenning er uansett garantert.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here