Derfor velger bilsportlandslaget å samarbeide med Olympiatoppen
Selv om de ikke er skjermet under Norges Idrettsforbunds paraply, så får Norges Bilsportforbund likevel innpass i det aller helligste - også i internasjonal idrettsmålestokk.
BILSPORT: – Kompetansen her er jo verdensledende. De er jo blant de beste i verden på toppidrett. Så det er utrolig lærerikt. Skal du bli best må du samarbeide med de beste, sier sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen, til Parc Fermé.
Fredag var elite-, satsing- og juniorlandslaget samlet til den tradisjonsrike samlingen de gjerne har på slutten av året når de aller fleste av utøverne har avsluttet sine sportslige sesonger, og denne gang var de tilbake på Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo - hvor de sist var i januar 2020 rett før koronapandemien brøt ut.
Dypdykk i Haugers oppfølging
På Olympiatoppen åpnet dagen med en formiddagsøkt i regi av Claude Lebreux, som blant annet også har samarbeidet med det belgiske bilsportlandslaget og flere av deres toppførere i ulike grener.
Deretter var det foredrag om idrettsernæring i regi av tidligere toppsyklist Emilie Moberg, etterfulgt av tematikk rundt fysisk og mental helse innenfor idretten, med Lars Haugvad bak roret. Han har jobbet tett på Dennis Hauger denne sesongen, og delte broderlig med dyp innsikt i hvordan han og Hauger har jobbet sammen.
– Skal disse utøverne lykkes, så må de ta fysisk og mental trening, ernæring og restitusjon på alvor. Hvis ikke kommer man ikke til å lykkes. Det viktigste er jo uansett å være god til å kjøre bil, og man skal ikke glemme det. Og man må ha fokus på det. Men for å lykkes i bilsport i dag så må man også være en toppidrettsutøvere, sier Gulbrandsen.
Sløyfer juniorlandslaget
Denne samlingen markerte også slutten på det som har vært definert som juniorlandslaget i flere år. Gulbrandsen forklarer nå hvorfor de slanker stallen med landslagsstatus på de yngste utøverne.
– Først og fremst fordi det er vanskelig å plukke de beste i ung alder. Det vi kan se er at en utøver kan ha gjort det veldig bra i gokart et år, og deretter bli tatt ut på landslaget. Så blir vedkommende nummer syv i NM neste år, og da er det seks foran som lurer på hvorfor de ikke er på landslaget. Så vanskelig å se hvem som blir best, for man kan blomstre på det senere tidspunkt. Så er dette er også i tråd med forskning og hvordan andre forbund jobber; at forskning viser at vi trenger ikke spesialisere og profesjonalisere i så ung alder, sier sportssjefen.
Fokuset på de yngste forsvinner likevel ikke. Det blir en annen struktur og et annet tilbud for dem som har høye ambisjoner i ung alder, og utretter gode resultater bak rattet i ung alder.
– Det blir flere unge utøvere som vi skal engasjere, ved at vi kommer til å invitere til flere samlinger som er åpne for alle som vil, og som er rettet mot de yngste. Så er det de som har de beste resultatene som etterhvert kan komme på Team Norway, konstaterer han.