Eirik Hesla Berget har en diagnose som egentlig er alt annet enn forenlig med bilsport. Likevel har det blitt en rallycrosskarriere utenfor Norges grenser for 23-åringen fra Gol.

Derfor har Eirik donert 100.000 kroner av eget budsjett til sykehusklovnene

Midt i julestria har rallycrossføreren fra Hallingdal valgt å rette fokuset over på veldedigheten som selvspilte en svært viktig rolle for hans egen sykdomshistorie.

Publisert

RALLYCROSS: For over tre år siden fortalte Eirik Hesla Berget om sin helt spesielle sykdom til Parc Fermé, og han har også vært åpen om sin forhistorie fra ungdommen også på andre plattformer. Siden den gang har han slått seg opp i rallycrossbilen, egentlig mot alle odds med tanke på hans helt spesielle diagnose «hyperexplexi».

RALLYCROSS: For over tre år siden fortalte Eirik Hesla Berget om sin helt spesielle sykdom til Parc Fermé, og han har også vært åpen om sin forhistorie fra ungdommen også på andre plattformer. Siden den gang har han slått seg opp i rallycrossbilen, egentlig mot alle odds med tanke på hans helt spesielle diagnose «hyperexplexi».

Det er en medfødt genfeil, som gjør at han har ekstremt sensitive reflekser, fortrinnsvis på høye lyder sammen med brå, spontane bevegelser og lysforandringer. Tilstanden er svært, svært sjelden. Faktisk er han den eneste i Norge som står registrert med denne diagnosen, og på verdensbasis er det én til én million mennesker som har hyperekplexi.

Startet egen «Spleis»

«Sykehusklovnene», som er en ideell stiftelse bestående av 50 profesjonelle sykehusklovner, var en del av hans behandling for sykdommen da han var yngre. Formålet er å møte barn innlagt på sykehus, eller i behandling hjemme, og lete frem det friske i barnet, vekke fantasien og få fram leken og gleden, forklarer de selv.

For Berget spilte Sykehusklovnene en svært viktig rolle under hans behandling, og det har han ikke glemt nå som han holder diagnosen i sjakk mens han er aktiv bilsportutøver.

– Sykehusklovnene er et konsept som har betydd mye for meg opp igjennom årene. De gjør en fantastisk jobb for barn som må oppholde seg på sykehus, og under flere av mine sykehusopphold har jeg vært så heldig å få underholdning av sykehusklovnene. Sykehusklovnene står bak et positivt arbeid som jeg virkelig har troen på, skriver Berget i en egen Spleis-innsamling han nå har opprettet.

En syv år gammel Eirik som her har fått besøk fra Sykehusklovnene. 16 år senere får han ikke takket dem nok.

Selv forteller han til Parc Fermé at han har donert langt over 100.000 kroner gjennom sin rallycrosskjøring og den finansiering, til dette formålet. Og med Spleis-innsamlingen er målet hans nå å skaffe ytterligere bidra.

Skal bli trafikklærer

I skrivende stund har hans innsamling nå generert over 40.000 kroner.

– «Den beste reseptfrie medisinen, helt uten bivirkninger» kaller de seg, og jeg kan bekrefte at det er helt sant! Ingen medisin er bedre enn latter og humor. De sprer glede til alle rundt seg, og gleder barn og unge landet over, skriver Eirik, og legger til:

– Jeg ønsker å bruke motorsportprosjektet mitt til å gi tilbake og dermed bidra til sykehusklovnenes eksistens. Dette er en av flere grunner til at jeg de siste årene har valgt å gi bort en andel av sponsorpengene jeg samler inn til sykehusklovnene, i tillegg til andre bidrag.

Startgropa på den etablerte rallycrosskarrieren kom litt haltende igang midt under den tøffeste covid-perioden, men det store gjennombruddet kom i fjor. Da tok han nemlig sin aller første seier i Lites-klassen i det nordiske RallyX-mesterskapet.

Hva som skjer i 2025 er ikke helt spikret enda. Både Supernasjonal klasse 1 og Supercar Lites i RallyX frister. Det som er helt sikkert er at han skal starte på trafikklærerutdanningen i Stjørdal.

– Planen er ikke hugget i stein enda, men slik det ligger an vil det bli tilbake til Norge og hovedfokus på NM i klasse 1. Men målet er samtidig flest mulig løp i RallyX, og da fremdeles i SuperCar Lites. Det er vanskelig å gi slipp på klassen etter seieren i Älvsbyn, innrømmer Berget.

Powered by Labrador CMS