Jari-Matti Latvala bet seg merke i det norske flagget, og ikke minst bilen til vedkommende, etter den første krevende kveldsetappen torsdag. Mannen han la merke til heter altså Christian Sagli. Nå har Parc Fermé snakket med begge to, og den finske rallystjerna sparer ikke på superlativene når vi spør om hvordan han la merke til den norske 29-åringen.

Christian hylles av Toyotas WRC-sjef etter den spanske suksessen

Før Toyota-stjerna Jari-Matti Latvala kjørte inn til seier i Rally Costa Brava, så hadde han allerede bitt seg godt merke i den norske Volvo 240-en lengre bak i startfeltet.

Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







RALLY: Mandag fikk Parc Fermé tatt en lang og solid prat med Jari-Matti Latvala, både i kjølvannet av den historiske EM-runden hvor han selv deltok, i tillegg til en del annen aktualitet som skjer på rallyfronten framover.

RALLY: Mandag fikk Parc Fermé tatt en lang og solid prat med Jari-Matti Latvala, både i kjølvannet av den historiske EM-runden hvor han selv deltok, i tillegg til en del annen aktualitet som skjer på rallyfronten framover.

Men det var ett tema vi ikke kom utenom. Christian Sagli.

Det handlet primært om den ene etappen som alle snakket om etter EM-runden i Spania sist helg, der Kongsvinger-gutten klinte til med en sensasjonell tredjeplass totalt av over 170 biler til start, og soleklart beste tohjulsdrevne bil.

Hvor hastighetsdifferansen opp til Jari-Matti Latvala og hans firehjulsdrevne Toyota Celica ST185 med 300 hestekrefter kun var et sekund på kilometeren forskjell.

– Jeg så den tiden. Og jeg ble svært overrasket over at noen kom fra Norge med en Volvo 242 og kunne sette en tredjetid. Det var forbløffende, sier Latvala til Parc Fermé.

Sammenliknes med Monte-Carlo

For det var ikke hell og lykke og optimale forhold og startposisjon som kunne bidra til en slik tid. Latvala mener SS1 bød på noe helt ekstraordinært sammenliknet med alle andre etapper den helgen, som virkelig gjorde at førerferdigetene kom betydelig fram framfor forskjellene på bilene.

Finnen beskriver det slik:

– Forholdene var vanskelige. Det minte meg om gamle Rally Monte-Carlo. Det regnet tungt, det var mørkt, mye tåke og veldig, veldig dårlig sikt. Det er i slike forhold at man kan gjøre en forskjell, dersom du er trygg og har gode noter.

– Det Christian gjorde der viser at han må ha følt seg trygg og hatt gode noter. Det viser meg at han har mot. Du må være modig for å kjøre så fort i slike i forhold, og er det noe Christian definitivt er, så er det modig, slår den tidligere VM-føreren og nå Toyotas WRC-sjef fast.

Når vi viderebringer Latvalas skussmål til Sagli selv, så blir han målløs. Deler av intervjusekvensen kan du forøvrig se i det vedlagte videointervjuet.

– Det er artig det da, responderer Sagli først, før han tar oss litt gjennom helgen.

Deretter hører vi på nytt hva han tenker om Latvalas superlativer i kjølvannet av løpets oppsummering.

– Ja, det er veldig moro å høre.. Atte. Ja... Haha! Det var jævlig artig å høre, humrer 29-åringen.

Klarer ikke forklare tempoet

Norgesmesteren fra 2022, og sølvvinner fra NM i fjor, har ikke noe godt svar på hvordan har har bygd seg opp et såpass høyt tempo, spesielt på asfalt hvor han fra før også har minimalt med erfaring. I fjor ble Sagli nummer fem i den åpne klassen. I år ble det klasseseier og ikke minst en god åttendeplass totalt.

– Nei, jeg... Jeg aldri tenkt noe på det. Jeg gjør bare det jeg føler er riktig. Jeg føler meg trygg og tenker ikke at jeg tar noen store sjanser, egentlig. Men jeg fikk gode noter. Nå hadde jeg ikke broder'n med (Ole Martin, journ.anm.), men å ha med Andreas (Hvambsahl, journ.anm.) var akkurat som å ha med broder'n. De var så like der, sier Christian.

Han startet først som 25-åring med rally, etter å ha drevet med cross og ishockey i mange år. Covid-året 2020 ble brukt til å kjøre debutantklasse, før 2021 ble hans første fulle sesong. Allerede året etter ble han norgesmester for første gang. Siden har han tatt bronse og sølv.

Når vi presenterer Saglis relativt korte rally-CV for Latvala, så blir han mer og mer imponert, og aner at Sagli sitter på et spesielt talent. For han bet seg merke i navnet hans resten av helgen som følge av kanontiden på åpningsetappen.

– Norge er som Finland, hvor du primært kjører på grus og snø, og lite asfalt. Det første jeg tenker på når det gjelder han, det var da jeg selv begynte å kjøre asfalt, hvor mye jeg slet i starten og hvor lang tid jeg brukte på å lære meg dette. Når han tar dette så raskt, så sier det noe om talentet hans, sier Latvala.

Jari-Matti Latvala satser på EM i historisk rally denne sesongen, i en Toyota Celica ST185 fra 1992. Han ble også soleklar totalvinner av Rally Costa Brava i Spania sist helg.

Latvalas råd til Sagli

Og han legger til at det ikke finnes noen snarveier i rally, og at Saglis tempo framstår som nokså ekstraordinært. Det gjør ham naturlig nok ekstra nysgjerrig.

– Det ser ut som han er et stort talent, og neste steg handler om hvor mye du kan utvikle deg videre. Og hvem som kan hjelpe deg til neste steg, med finansering og de tingene. Men det er klart - det hadde vært interessant å se hva han kan få til i en firehjulsdreven rallybil, sier finnen med tre sølv og to bronse fra Rally-VM.

Hans råd både til Sagli og andre som drømmer, det er å få gjort seg synlig utenfor landegrensene. Men det fordrer ofte kostbare deltakelser, for selv mener Latvala at du må vise deg fram på internasjonale løp.

Ikke nødvendigvis i en Rally2-bil, men at du må komme deg ut.

– I disse dager må du kunne komme deg ut i EM eller kanskje et VM-løp. Å kjøre med biler som Rally4, Rally3 eller Rally2. Kanskje ikke umiddelbart i Rally2, men for å bli sett ordentlig, så må du komme deg ut internasjonalt. Kjører du kun nasjonalt så er det noen få som kan gi deg oppmerksomhet, men det er første ute i verden at du blir målt, slår han fast.

Avslappet

Sagli har et ganske avslappet forhold til sin egen rallykarriere, selv om han ikke legger skjul på at Latvalas ord varmer. Samtidig understreker Sagli at han trives veldig godt på det nivået han er på i dag, uten å la seg rive med over at Latvala gjerne ville sett Sagli teste en firehjulsdreven rallybil, implisitt da ment innenfor Rally3 eller Rally2.

– Det hadde vært artig og prøvd en gang. Men jeg har ikke tenkt noe på det. Jeg har det så moro med den bilen jeg har, så jeg har faktisk ikke tenkt noe på det. 

– Den bilen jeg har nå gir meg så mye glede, så. Men hadde man hatt utømmelig med penger, så haddem man sikkert hatt en slik en (firehjulstrekker, journ.anm.). Men dette er det vi har nå, og vi får det til å fungere så greit som vi får til, sier den sindige karen fra Roverud utenfor Kongsvinger.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Powered by Labrador CMS