Bilsportlekene: Drifting-Helstad ble anbefalt av driftingstjerne til å delta

Odd-Helge Helstad klarer knapt å absorbere opplegget han skal være med på.

Publisert

Driftinggrenen har fått en stadig større posisjon i de ulike bilsportmiljøene rundt omkring i Europa og verden. Den av de beste driftingutøverne her hjemme i Norge, Odd-Helge Helstad, har lenge drømt om å kjøre mer utenfor Norges grenser - selv om det kreves stor satsing og større budsjetter for å få realisert det.

Odd-Helge Helstad. (Foto: Andreas Jansson / A-pix AS)

Driftinggrenen har fått en stadig større posisjon i de ulike bilsportmiljøene rundt omkring i Europa og verden. Den av de beste driftingutøverne her hjemme i Norge, Odd-Helge Helstad, har lenge drømt om å kjøre mer utenfor Norges grenser - selv om det kreves stor satsing og større budsjetter for å få realisert det.

Denne helgen får han i imidlertid en forsmak på hva drømmen innebærer. Den første utgaven av FIA Motorsport Games, som vi bare kaller for «Bilsportlekene» på norsk, blir gjennomført på italienske Vallelunga med drifting som én av seks grener - med en uttalt ambisjon om at FIA vil ha inn så mange bilsportgrener som mulig med framtiden dersom dette konseptet blir en suksess.

Topp 16 til finalerundene

Og med én representant per nasjon over hele verden, så får Helstad bryne seg på et annet nivå enn hva han er vant til.

– Først og fremst er målet å få kvalifisert seg. Så får vi se etter det. Jeg tror det er et ganske sykt nivå. Drømmen ville jo vært å kjempe om medalje, men man kan ikke grine om det ikke blir det heller, sier Helstad til Parc Fermé.

Totalt 24 nasjoner deltar i driftingklassen. De 16 beste går videre fra kvalifisering, hvor det er tradisjonell utslagskonkurranse to og to fram til finalen. Konkurranseform og dommerkriterier følger vanlig standard, hvor kombinasjonen av fart, vinkel og mot - kombinert med at chase-bilen skal speile og jage bilen foran så tett som mulig - belønnes.

Drifting har også fått en sterk posisjon i Norge, både med ordinært norgesmesterskap i tillegg til Gatebil Drift Series (GDS) som har en enda større posisjon kommersielt sett. I tillegg har enkeltutøvere som Fredric Aasbø, Ola Jæger og Fredrik Øksnevad levert gode resultater i utlandet, der førstnevnte tok sin fjerde sølvmedalje på rad i amerikanske Formula Drift - der Aasbø ble mester i 2015.

Selv har Helstad NM-gull fra 2014 og 2017, samt NM-sølv fra 2015, 2016 og 2018 å slå i bordet med, samt tredje- og andreplass i henholdsvis 2017 og 2018 i GDS.

Gode råd fra Aasbø

(Foto: Andreas Jansson / A-pix AS)

Og det er nettopp takket være Aasbø at Helstad fikk sjansen, der det er nasjonenes særforbund, i Norges tilfelle Norges Bilsportforbund, som er offisiell anmelder av utøverne i de ulike grenene.

– Først ønsket de å sende Fredric, men han kunne ikke. Så ble jeg anbefalt av ham. Jeg har også fått litt tips av ham, forteller Helstad.

I sin Nissan 200SX blir Helstad dermed den første nordmannen i driftingklassen i Bilsportlekene, og han håper helt klart at konseptet er levedyktig for framtiden med tanke på enda større utbredelse og prestisje i konkurransene.

For han merker at rammene er noe annet enn hva han er vant til.

– Ja, det føles rimelig stort. Akkurat nå er det litt kaos. Det står biler over alt, det er egne restauranter rundt teltene våre og ikke måte på. Det er rimelig stort, ja, innrømmer 23-åringen fra Solør.

Powered by Labrador CMS