Slik har responsen vært for Karin etter hun stod fram i riksmedia om seksuell trakassering i bilsporten

– Det har tikket inn flere meldinger fra jenter. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg stod frem.

Publisert

Det sier Karin Elise Fossen til Parc Fermé, noen dager etter at hun åpnet opp om personlige historier om seksuell trakassering fra bilsportmiljøet hun har vært en del av siden hun var i tidlig tenårene.

Karin Elise Fossen. (Foto: Stian Ormestad)

Det sier Karin Elise Fossen til Parc Fermé, noen dager etter at hun åpnet opp om personlige historier om seksuell trakassering fra bilsportmiljøet hun har vært en del av siden hun var i tidlig tenårene.

I den omfattende reportasjen i Aftenposten åpner hun opp om relativt ekstreme detaljer fra hendelser der hun blant annet om 16-åring mottok en dildo og analkuler i julegave av en mann i bilsportmiljøet. Dette ble presentert onsdag 16. desember, der hun både pryder førstesiden til landets største papiravis, etterfulgt av hele syv sider inne i avisen viet det Aftenposten titulerer som «Bilsportens #meetoo».

– Jeg har blokkert ham fra alle sosiale medier i likhet med alle andre som ikke kan oppføre seg, sa Fossen til Aftenposten.

Riksavisen konfronterte også den aktuelle mannen med denne historien

– Det var et feilgrep, sett i ettertid. Jeg mente det som tull og tøys. Ut over det ønsker jeg ikke å uttale meg, annet enn at jeg ønsker Fossen lykke til med fortsatt karriere, sa vedkommende til avisen.

Det hele åpnet med et lengre Facebook-innlegg tidligere i høst. Karin har vært en kjent skikkelse i norsk bilsport over mange år, og vist seg fram i flerfoldige bilsportgrener. Hun startet med gokart før det etterhvert ble baneracing, rally og rallycross. I dag er hun aktiv i drifting.

(Faksimile: Aftenposten, 16. desember 2020)

Hun var heller ikke alene med å fortelle sine historier. Maria Elena Nilsen, kjent under kallenavnet «Lakkdama» sier blant annet følgende til Aftenposten:

– I oppstarten var jeg avhengig av sponsoravtaler. Jeg har opplevd å bli tatt på puppene, få uønskede bilder, slibrige kommentarer og motta to dildoer.

Rant inn meldinger på sosiale medier

Banefunksjonær Laila Thomsen står også frem med sine historier. Der heter det blant annet at hun ble tilbud om sex mens hun var på jobb under et billøp, og at hun også mottok lapper fra en mann, der det på lappene var innhold hun opplevde krenkende. Flere av lappene skal ha omtalt hva hun hadde mellom bena.

For Karin Elise Fossen var responsen stor allerede ved Facebook-innlegget i høst. Og nå som historien hennes har vokst via riksdekkende kanaler og nasjonal oppmerksomhet, så blir også tilbakemeldingene større.

– Jeg så jo tydelig etter mitt første Facebook-innlegg at dette tydelig ikke gjaldt bare meg. Jeg fikk meldinger av jenter på Facebook, Snapchat, Instagram og så videre hvor de begynte og fortelle sine historier. Mange av de turte ikke å gå ut med sine historier i avisen og det respekterer jeg fullt og helt. Men det fikk meg til å åpne øynene for at dette faktisk er et problem, konstaterer Fossen overfor Parc Fermé.

Selv om det vanker mye støtte og tilbakemeldinger ved å gå ut med såpass personlige historier i såpass detaljerte former, så har hun også forstått at det ikke er alle som setter lit til det hun velger å fortelle. 30-åringen er likevel klar på at hun mener hennes historie ikke er for å genere støtte og oppmuntring mot seg selv, men at det skal sette fokus på noe hun mener er et større problem utover hennes egne opplevelser.

– Det er folk der ute som mener historiene mine er tull, som ikke tror på meg og så videre. Det kommer jo så klart ikke direkte til meg, men jeg får høre det via andre. Men så tenker jeg at denne saken dreier seg ikke bare om meg og hva jeg har opplevd, men det handler om veldig mange andre også. Målet mitt var å få en endring og det føler jeg vi er godt på vei mot, sier hun, og legger til at det har kommet inn enda flere historier fra andre jenter etter at hun stod frem i avisen.

Hun legger dog ikke skjul på at det har kostet mye mentale krefter å gå så åpent ut. Men av alt hun har opplevd poengterer hun også at det er visse episoder hun ikke ønsker å gå nærmere innpå i detalj.

– Jeg setter jo meg selv også i en risiko ved å utlevere så mye om meg selv og mine hendelser. Noen av hendelsene måtte vi faktisk fjerne fra avisen da de ble for risikable og gå ut med, sier Fossen.

Slik reagerte forbundet

Fram til reportasjen i Aftenposten hadde ikke Norges Bilsportforbund noen håndfaste rutiner på hvordan man skal håndtere varsler som omhandler seksuell trakassering i miljøet. President Finn-Eirik Eilertsen og generalsekretær Hallgeir Raknerud tok umiddelbart affære, og det tok ikke lang tid før en egen varslings-epost og kontaktperson ble opprettet.

Nå kan alle som opplever seksuell trakassering fått Grethe Fossli, tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet og visepresident i Norges Idrettsforbund, som kontakt person - og slike henvendelser kan nå tas til varsling@bilsport.no

– Det har de siste årene vært mye oppmerksomhet rundt seksuell trakassering i en rekke miljøer, og denne oppmerksomheten vil forhåpentligvis være med å bidra til en holdningsendring. Kvinner og jenter i alle aldre skal føle seg velkommen og trygge i norsk bilsport, og skal også være trygge på at vi i Norges Bilsportforbund tar varsler på alvor. Jeg vil også rose dem som står frem i Aftenposten. Det er ikke enkelt å stå frem med slike historier, men de skal vite at de har vår fulle støtte, sier generalsekretær Hallgeir Raknerud i en offisiell uttalelse.

Fossen er sjeleglad for at forbundet reagerte brennkvikt, og hun understreker derfor at hun ikke angrer et sekund på at hun stod frem.

– Jeg er veldig glad for at bilsportforbundet nå har kommet opp med en varslingskanal og et system. Jeg tror mitt innlegg vil gjøre at flere av disse menneskene som går over streken ikke lengre vil tørre og gå over den streken. De vet nå at ting kan bli varslet. Så håper jeg forbundet får mindre slike saker fremover, poengterer hun.

Nye historier

(Faksimile: Aftenposten, 19. desember 2020)

Etter at Aftenposten publiserte de første historiene om Fossen, Nilsen og Thomsen, så har de lørdag en oppfølger som omhandler bilcrossen, hvor spesielt premieringen under Landskamp.no-løpet på Momarken har kommet i søkelyset. Allerede i kommentarfeltet under den første reportasjen ble det blant annet påpekt at det under stevnet blir delt ut sexleketøy i premier til vinneren av dameklassen.

Og dette har også riksavisen nå tatt tak i. Blant annet poengteres det at i 2019 fikk både kvinner og menn sexartikler som en del av premien. Praksisen ble tatt opp igjen, etter noen år der det ikke forekom. Det vanket både dildoer, penisringer og kondomer, skriver Aftenposten.

– Det er jo ikke greit, men når man står der, tenker man ikke så mye på det. Kommentarene som kommer blir sagt spøkefullt, men for noen vil det være krenkende, sier May Irén Natten Frydenlund til avisen, som er en av flere som har vært premiemottakere av disse artiklene.

Premieringen var dog kjent fra før. Det var svenske Hanna Petersson som vant løpet i 2019, der hun mottok dildo og diverse annet «personlighetsutstyr» av speaker Gunnar Fridlund, som Smaalenenes Avis beskrev det.

– Jeg visste at det kom til å skje. Det var morsomt der og da. Jeg følte det ikke som noe sextrakassering eller nedverdigende. Det ble heller ikke sagt noe dumt, sier hun til Aftenposten.

Arrangør NMK Trøgstad bestemte seg allerede etter løpet i 2019, får årets utgave ble avlyst på grunn av pandemien, at det skulle bli slutt på denne praksisen.

– Etter løpet i 2019 bestemte daværende styre at det skulle bli slutt på utdeling av sexleketøy til kvinner og menn. Det passet ikke inn i tiden og kom feil ut, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS