Rossi holdt regnet og konkurrentene i sjakk i superdramatisk MotoGP-løp

(Foto: MotoGP)

Emosjonelle scener i Nederland for et Yamaha-team med blandede følelser.

For mer enn ett år er gått siden MotoGP-legenden Valentino Rossi tok sin siste GP-seier, og når vi snakker statistikk så er det gått 20 år og 313 dager siden italienerens første GP-seier i 125-klassen i tsjekkiske Brno i 1996.

Men mannen med startnummer 46 holder koken, og vel så det. Og hans eviglange erfaring fra det internasjonale roadracing-sirkuset kom så til nytte i det høydramatiske løpet i Assen denne helgen.

Med Johann Zarco, Marc Marquez, Danilo Petrucci og Rossi i en umiddelbar tetgruppe, så var det denne kvartetten som knivet om de fire første plassene i store deler av løpet. Dog med ulike sett med gummiblandinger, hvorpå Rossi kjørte en hardere kombinasjon med medium-hard, i motsetning til Zarco som kjørte soft-soft.

VM-lederen ute av dansen

Dramatikken i løpet ble ikke mindre av at VM-leder Maverick Viñales, som måtte kjøre seg opp fra en elendig start helt nede på 10. plass, deiset i bakken i sjikanen før mål like før halvkjørt løp.

– Her kan han ikke skylde på noen andre. Dette var hans egen feil, sa Viasats MotoGP-ekspert Stein Rømmerud, mens TV-bildene viser en skuffet Viñales i sin «walk of shame» tilbake til piten.

– ANNONSE –

Den unge spanjolen måtte dermed innse at VM-ledelsen på 111 poeng nå ville ryke etter dette løpet, og Movistar Yahama-teamet måtte nå sette sin lit til sin italienske kjæledegge.

Dramatisk da Maverick Viñales deiset i bakken like foran forhjulet til Andrea Dovizioso. (Foto: MotoGP)

Regnet satte fyr på avslutningen

Enklere skulle det i alle fall ikke bli for feltet da regnet meldte sin ankomst med åtte runder igjen. Johann Zarco tok sjansen på å bytte sykkel for å se om han fikk en stor fordel med mer regn, men banen ble ikke fuktig nok til at franskmannen fikk den fordelen han håpet på.

I stedet var det en ny kvintett i topp, hvor også Andrea Dovizioso og Cal Crutchlow også meldte seg på pallkampen, som kjempet en durabel fight gjennom løpets fem siste – og mest intense runder. Men det var Rossi og Petrucci som skulle gjøre opp om topplasseringen, der Rossi altså kunne juble mens landsmannen Petrucci måtte innse at han var seks hundredeler fra sin første Grand Prix-seier.

Med Rossis GP-seier nummer 115 i sin 352 løp utspant det seg fantastiske scener i etterkant, både fra en mengder med fans som alltid – i tillegg til flere våte øyekroker i Yamaha-staben. Glemt var Viñales’ fiasko, for denne søndagen var Rossis dag. Og ikke minst en herlig revansje for Rossi etter kardinalfeilen han gjorde på Le Mans tidligere i år som fratok ham en potensiell seier i det franske GP-løpet.

Slik reagerte Rossi-fansen da hans første seier på over et år var i boks i nederlanske Assen.
(Foto: Movistar Yamaha)

Tett i toppen

– Dette føles spesielt. Masse folk, banen er fantastisk og jeg er bare så glad. Glad for meg selv, og glad for hele teamet. Et utrolig bra løp, var Rossis umiddelbare reaksjon i pitlane etter løpet.

Slik løpet artet seg, med Viñales ute, en Andrea Dovizioso med fantastisk oppkjøring i feltet og seier til Rossi, så skiller det nå kun 11 poeng fra første til fjerdeplass i sammendraget etter åtte kjørte løp. «Dovi» leder med 115 poeng, fire poeng foran Viñales, sju poeng foran Rossi og 11 foran Marquez.

– Dette kommer til å bli en klassiker av en sesong. Aldri før har det vært så jevnt i MotoGP, og det er også stor spredning merkemessig i toppen, sier kommentator Rømmerud.

Ti løp gjenstår av årets MotoGP-sesong. Neste løp er allerede neste uke på den meget teknisk krevende Sachsenring-banen i Tyskland.