DEL
(Foto: CRG Press)

Som om ikke karrieren hans har skutt nok fart de siste årene, så når Dennis Hauger en ny milepæl allerede neste år.

Det er nemlig klart at det blir full Formel 4-satsing for 14-åringen fra Aurskog. Dennis Hauger har tatt en hel gokart-verden med storm ved å hevde seg i EM og samtidig til tider dominere det tyske mesterskapet i den såkalte OK-klassen, som også eldre, gjerne voksne om du vil, kjører.

Samtidig har Hauger de senere årene fått stempel på seg som det store talentet Norge aldri har sett maken til. Nå tar han karrieren et steg videre, sier farvel til gokart og klar for formelkjøring. Da er det Formel 4 i Storbritannia med legendariske Brands Hatch som første stoppested, i en alder av 15 år.

– Jeg har en målsetning om å være med i toppen allerede det første året, og teamet har også store forventninger etter det jeg har vist. Men samtidig må jeg være ydmyk i forhold til alt som må læres, så vi må først se når alt kommer i gang, sier Dennis Hauger til Parc Fermé.

– Han er klar for bil

Pappa Tom Erik, for mange kjent som rallyfører her hjemme i Norge blant annet, kan fortelle at utviklingen han har vist i såpass ung alder gjør at de finner det riktig å gå videre i karrieren, selv om han kun er 14 år og går i 9. klasse på ungdomsskolen.

– Han har til tross for sin unge alder allerede etablert seg i toppen i seniorklassen. Han har også både i bil- og simulatortester vist imponerende resultater som viser at han er klar for bil. Og det er formelbil vi jobber mot, og ønsker derfor å få så mye erfaring som mulig. Gokart er gode forberedelser, men likevel ganske forskjellig, sier pappa Hauger.

- ANNONSE -

Å få Harald Huysman som manager vil være svært viktig for 14-årige Hauger. (Foto: Rudskogen Motorfestival)

Riktig «timing»

I intervjuet vi gjorde med Mika Häkkinen tidligere denne uken, visste han ikke direkte hvem Dennis Hauger er, men generelt manet den finske F1-legenden at førere på hans alder må bli tatt godt vare på utenfor banen. I tillegg til pappa er Dennis også i svært gode hender i Harald Huysman, den norske racinglegenden som direkte og indirekte bidro til at profiler som Jenson Button og Kimi Räikkönen kom seg til Formel 1.

– Han har bevist mer enn nok i gokart, det er riktig å begynne med formelkjøring nå. Overgangen fra gokart er veldig vanskelig men jeg er overbevist at han vil takle det fint, sier manager Huysman til Parc Fermé.

På spørsmål om budsjett, team og samarbeidspartnere for Formel 4-kjøringen så vil ikke Huysman røpe opplegget rundt dette riktig enda, men senere denne måneden er det ventet en større presentasjon av hva Hauger skal få være med på neste år.

(Foto: CRG Press)

Den eksepsjonelle Hockenheim-testen

For utviklingen har vært fenomenal det siste året. Det ene er hva han leverer på gokartbanen i Tyskland og EM forøvrig, men tester og treninger utenom viser at han kan håndtere mer enn en gokart. Det som kanskje huskes og er blitt lagt merke til best er den første Formel 4-testen han gjorde på Hockenheim i fjor, i regi av Timo Scheider og hans team. Scheider er for mange i dag kjent som VM-fører i rallycross og er også tidligere DTM-mester.

Rundetidene som Hauger satte på Hockenheim utfordret pole position-tidene med få tidelersd margin, og 770 kilometer over 180 runder ble gjennomført uten at han gjorde noen markante feil.

– Da var han kun 13 år, og testen var utenom det normale. Teameier Scheider ringte meg dagen etter og fortalte at teamet var i sjokk over rundetidene hans. Pappa Tom Erik måtte blant annet hente passet til Dennis, fordi teamet ikke trodde på alderen hans. Timo spurte også om det var greit å ta et par telefoner, for han måtte viderebringe dette til viktige personer i motorsportmiljøet, sier Huysman, som også har gitt Parc Fermé innsyn i et personlig brev fra Scheider etter testen.

– For meg er dette et utrolig bra talent, som vil kan nå hele veien med den nødvendige støtten som trengs. Dette er noe veldig sjeldent, og jeg er virkelig overbevist, er Scheiders budskap til Hauger.

Testen fra Hockenheim husker hovedpersonen også meget godt selv, naturlig nok.

– Det var en veldig morsom og spennende opplevelse. Jeg ble overrasket over hvor raskt jeg fant meg tilrette i bil og at jeg klarte å være så rask allerede den første testen. Da fikk jeg gså var på at jeg er klar for bil, selv om jeg fortsatt er ung, sier 14-åringen.

48 dager fravær

Et annet viktig spørsmål oppe i en slik storsatsing han er i ferd med å gå inn i, er hvordan dette kan kombineres med skolegangen. Pappa Hauger legger ikke skjul på at det er en krevende kombinasjon, og det var mange fraværsdager ved forrige skoleår på grunn av gokart-kjøringen.

- ANNONSE -

– Dennis hadde i forrige skoleår 48 dager fravær, og det kreves mye hardt arbeid for å ta igjen dette. Dennis jobber hardt og klarer til tross for mye fravær å ha bra karakterer. Så samarbeidet med skolen fungerer veldig bra. Skolen ser verdiene i alt han opplever og lærer på veien, og det er en veldig bra skole i seg selv, sier Tom Erik.

Og ikke minst lever han nå med dette lille forventningspresset og håpet om at han en dag når Formel 1-sporten. Likevel framstår Hauger iskaldt og lar seg ikke påvirke av det.

– Jeg prøver å tenke minst mulig på det og fokusere på alt jeg skal gjøre. Jeg vet det er en lang vei å gå for å oppnå drømmen og målet, så det er viktig å fokusere steg for steg. Hvis ikke blir det fort feil fokus, sa Dennis til Parc Fermé tidligere i år.

Slik ser det britiske F4-mesterskapet ut, her ved Sennan Fielding fra Brands Hatch tidligere i år. (Foto: British F4)

Lovord fra Huysman

Derfor er ikke Huysman redd for å bygge oppunder forventningene som ligger bak talentet han har vist.

– Tar man et iskaldt blikk og en rasjonell gjennomgang av hele karrieren hans så langt finner man ganske raskt en tjukk rød tråd hele veien. Alt tyder her på at man har med et uvanlig supertalent å gjøre og det får man også bekreftet fra flere seriøse hold i utlandet. Det medfører dermed helt naturlig forventninger om at han vil kunne nå F1 som første nordmann. Det må han leve med de neste årene og det er jeg sikker på han klarer fint. Jeg vet at slike forventninger preller av han, en av hans mange styrker er at han er ekstremt jordnær og lar seg ikke rive med, sier Huysman.