Denne helgen ble norgesmesterskapet i crosskart avgjort i Skien.

Publisert

I likhet med gokart og dragracing er crosskart en av breddegrenene i norsk bilsport hvor man kan begynne i svært ung alder. Av førere med internasjonalt kaliber kan vi nevne Pontus Tidemand, Ole Christian Veiby og Oliver Solberg som eksempler på utøvere som gikk gradene i crosskart før de begynte i bil.

Her er norgesmesterne i crosskart i kronologisk rekkefølge. Sindre Trøyterud (125ccm), Mats Brustad (250ccm), Nikolai Haldammen (650ccm) og Finn Erik Løberg (Xtreme). (Foto: Norges Bilsportforbund)

Under NM-finalen på Grenland Motorsportsenter skulle nye gullmedaljer deles ut. Fire klasser har status som NM, mens den minste klassen - 85-kubikk - har en egen juniorcupstatus for førere fra 9 til 13 år.

I den minste klassen var det Karl Peder Nordstrand som stakk av med sammenlagtseieren. Han har kjørt 85-klassen i tre år og alltid markert seg i toppen. Han sikret gullet ved å gå til topps i A-finalen.

Det var hjemmefører Eirik Steinsholt som var best etter tre omganger med to heatseiere og en tredjeplass, og Steinsholt sikret også sølv i cupen ved å bli nummer fem i finalen. Bronsen gikk til Emil Bujordet.

Norgesmester for andre år på rad

I den minste NM-klassen, 125-kubikk for førere fra 12 til 16 år, var det Sindre S. Trøyterud som avgjorde på målstreken i mesterskapet. Han lå ett poeng bak Markus Gimle Enger før finalen, og da var det enkelt og greit førstemann til mål.

Dermed sikret han sin andre NM-tittel i 125 på rad, da han også ble mester i denne klassen i fjor. Sølvet gikk til Markus Gimle Enger, mens Fredrik Weeas sikret bronsemedaljen.

I 250-klassen var det Mats Brustad sin tur til å ta hjem gullet. Ingen kunne dog tukte Adrian Austad denne helgen, men Austad har ikke samlet poeng i alle løp i år, og da var det til slutt stabiliteten Brustad vant på etter at han tok andreplassen i finalen.

Han tok gullet foran Jon Arn Aas Weberg og Martin Kongsli, som ble henholdsvis nummer fire og tre i løpet.

Tidenes yngste 650-vinner

I 650-klassen skulle det skrives historie. Det var lagt opp til en thriller av en kamp mellom unge Nikolai Haldammen og rutinerte Kim Lorentzen, og det var 16-årige Haldammen som stakk av med finaleseieren og dermed gullet - ettersom det også her skilte kun ett poeng mellom dem før finaleløpet.

Gullmedaljen gjør at Haldammen er historisk. Aldri før har en 16-åring vunnet 650-klassen, den største NM-klassen i crosskart. Mats Samuelsen Lislevand ble nummer tre i løpet, men det var Ove Michal Eide som sikret bronsemdedaljen i klassen.

I Crosskart Xtreme, som hadde sitt første år med NM-status i år, gikk gullmedaljen til Finn Erik Løberg, foran Aleksander Wiik og Johan Bergan.