Hjertet av Race of Champions er knapt til å kjenne igjen


  DEL

  Motorsportens internasjonale mestermøte blir kanskje aldri det samme igjen, for dem som forbinder Race of Champions med head-to-head-dueller på Gran Canaria.

  Om du er spesielt interessert i motorsport, spesielt banebasert motorsport, så er du fort én av dem som gjerne bruker Google Maps for å studere baner, og gjerne lete etter baner uten hjelp av søkeord for å teste lokalkunnskapen i landene hvor banene ligger.

  I forbindelse med helgens Race of Champions (RoC), hvor Petter Solberg representerer det norske flagget blant stjerner som Jenson Button, Felipe Massa og Nascar-brødrene Busch for å nevne noen, tenkte vi å sjekke ståa på det som virkelig forbindes med Race of Champions. Nemlig superspesial-etappen på Gran Canaria. Og den var ikke så lett å finne igjen, for å si det mildt. Men vi fant den!

  Åpenbart er banen lite bevart etter at RoC hadde sitt siste løp der i 2003. Den smått legendariske traseen ble brukt gjennom hele 90-tallet, og ble kjent for mange spennende og spektakulære dueller hvor utøverne fikk prøve seg bak rattet i diverse kjøretøyer de overhodet ikke var vant til å håndtere.

  - ANNONSE -

  Utifra Google Maps-bildene vi omsider fant, samt lett research uten særlig andre gravende journalistiske framgangsmåter (altså så ferske YouTube-filmer som mulig), kan vi konstatere at det nå står igjen et forfallent anlegg, men med tydelige spor etter de tradisjonsrike begivenhetene som årlig fant sted på øya som forbindes mest med ferieturister. Det skal riktig nok ikke stå på de alternative traseene utover den kjente hovedtraseen, men det må nok en mer ekstrem oppussing til hvis vi skal gjenoppleve de gamle Race of Champions-tradisjonene.

  Gjennom 2000-tallet har RoC-konseptet beveget seg over i asfalterte «Mikke Mus-sløyfer» på mer kompakte stadionanlegg, godt tilrettelagt for publikum og ikke minst med enda mer varierte utgaver av kjøretøy – men det kan likevel ikke sammenliknes med hva Race of Champions en gang var på 80- og 90-tallet sett fra et nostalgisk, konservativt ståsted.

  I år kjøres Race of Champions i Miami, og mer om årets utgave kan du lese om her.