Fem filmer hvor motorsporten spiller sin store hovedrolle


  DEL

  Disse filmene bør du ha sett, men det er vel aldri feil med et gjensyn?

  Senna (2010)

  Formel 1 er igjennom historien blitt akseptert som en livsfarlig sport, både fra miljøet og samfunnet forøvrig. Men når verdens desidert største stjerne dør, der man i ettertid ser at relativt enkle sikkerhetsgrep kunne gjort utfallet annerledes, så skifter verdens største motorsport retning. Helt fram til denne tragiske mai-helgen blir her kjent med mannen som har satt størst farge og fotavtrykk på Formel 1 gjennom tidende – Ayrton Senna.

  Flåklypa Grand Prix (1975)

  Rendyrket norskprodusert animert fiksjon. Tidenes mest sette film på kino i Norge, og det finnes knapt en nordmann som ikke har sett denne filme flere ganger. Flåklypa Grand Prix har også en symbolikk man gjerne assosierer seg med i den virkelige bilsportverdnen, hvor hjemmelagde, kreative ideer trenger ekstern finansiering for å realiseres. Og ikke minst symboliserer filmen et ideal der den sympatiske og folkelige parten på mesterlig vis klarer å overvinne den klysete og arrogante juksemakeren.

  - ANNONSE -

  Biler (2006)

  Vi holder oss til den animerte verden, hvor bilene i hovedrollene er gjennomført en klassisk, skjønnlitterær besjeling. For her trenger vi ingen sjåfører, da bilene selv står for snakketøyet, humor, kjærlighet og glede. Samtidig har vi konkurranseaspektet vi finner fra motorsporten, og i både norsk og engelsk versjon så er det flere navn og stemmer du godt kjenner igjen fra sportens verden. Dette er også filmen hvor ikke et eneste menneske eksisterer, der kravet til castingen er at du må ha motor og hjul i en eller annen form.

  Rush (2013)

  Kanskje den beste «based on a true story»-filmen sett i et motorsportperspektiv. Den over gjennomsnittlige motorinteresserte kjenner godt til historien om Niki Lauda, og hver gang vi ser østerrikeren på TV så får vi en påminnelse om hva som skjedde denne skjebnesvangre augustdagen i 1976. Rush viser med stor troverdighet og god regi hva som utspant seg mellom Lauda og rivalen James Hunt helt siden rivaliseringen så dagens lys på starten av 70-tallet.

  Colin McRae Rally Legend (2012)

  Det hviler en stor ironi over Colin McRae, mannen som satte livet på spill med ett av tidenes mest risikable og spektakulære kjørestoler, som i september 2007 tragisk omkom i en helikopter-ulykke. Få, om noen, har satt større spor i den internasjonale rallysporten på flere måter, og denne filmen er en hyllest til skotten som enhver rallyfører fremdeles ser litt opp til, bevisst eller ubevisst.