Derfor er «Born2Drive» først og fremst en fantastisk historiefortelling om Oliver

Noen kunstneriske friheter er gjort for å skape en best mulig historiefortelling, som for den bilsportvante kanskje vil se noe snodig ut.

Publisert

(OSLO): Søndag hadde filmen førpremiere på Oslo Colosseum foran en tusentalls inviterte personer, og Parc Fermé var til stede for å få en aller første titt på storproduksjonen fra Fenomen TV Film & Scene.

(Foto: Simen Næss Hagen)

(OSLO): Søndag hadde filmen førpremiere på Oslo Colosseum foran en tusentalls inviterte personer, og Parc Fermé var til stede for å få en aller første titt på storproduksjonen fra Fenomen TV Film & Scene.

Filmen «Born2Drive», som tar for seg Oliver Solbergs liv og sportslige utvikling, har fått stor oppmerksomhet siden nyheten ble lansert i fjor sommer.

Og som et bilsportnettsted er ikke vi spesielt skolerte i å skrive en form for profesjonell filmanmeldelse, og ei skal vi heller komme med noen «spoilere». Men med grunnleggende kompetanse i historiefortelling med levende bilder og en over middels interesse for bilsport, så tenkte jeg som så at det er greit å forklare noen av grepene som kan få en godt skodd bilsportinteressert til å rynke på panna.

Om du ikke var én av de som så filmen søndag, så vil du når du ser filmen kanskje stusse over at du ikke ser noen klipp fra rallykjøringa, som han også debuterte i under samme år som rallycrossen. Det kan også virke noe spesielt med flere hopp fram og tilbake mellom RallyX Nordic-løpene - og ikke bare gjennom sesongen, men til og med på tvers av sesongene.

Mange ville ha en bit av Oliver Solberg på den røde løperen søndag. Parc Fermé mener nå også at spillefilmen «Born2Drive» vil framkalle helt nye fans. (Foto: Simen Næss Hagen)

Og det kan være fokus på løp fra én bane, hvorpå det plutselig ligger et klipp i noen få sekunder fra et annet anlegg. Den bedrevitende seer fra et bilsportperspektiv vil kanskje tenke at dette er litt av noen «saftige bloopers» uten å tenke på selve historien som blir fortalt.

https://parcferme.no/premium/sjekk-bildene-fra-forpremieren-her/

For jeg tok meg sjøl, fra et bilsporthistorisk ståsted, i å finne dette noe merkelig. Og med et slikt hopp fram og tilbake, så kan en lure på hvorvidt det er total mangel på kunnskap for bilsportens system fra filmproduksjonens side. Men det er det så aldeles ikke, og ser man bort ifra hvordan disse såkalte kunstneriske frihetene, så er nettopp historiefortellingen om Oliver helt fantastisk - og oppriktig sann og troverdig for dem som har fulgt ham tett i mange år.

For det første gir rallycrossen helt andre bilder enn fra rallykjøringen, oppmerksomheten rundt Oliver og historien om veien mot et gull i så ung alder ligger kun hos rallycrossen - og det er mange elementer fra de ulike løpene som bygger profilen og historien rundt Oliver, selv om hendelsene kanskje har skjedd på ulike tidspunkt.

Det mest merkbare for den ikke-bilsportinteresserte seer vil være at Oliver har gjennomgått en stor fysisk forandring i både kropp og røst - noe som avslører tidshoppingen. Men det rokker altså ikke ved historien om ham.

Relasjonen mellom han og pappa Petter får også en enorm forsterkning gjennom filmens virkemidler, både gjennom naturlige samtaler og tematikk som flyttingen til Frankrike og ikke minst da Petter ble skadet i Latvia, med den påfølgende oppdagelsen av lungesykdommen sarkoidose. Mange vet at dette satte en støkk i Oliver. I filmen får vi bekymringenes sanne ansikt.

Oliver Solberg er ekstremt familiekjær, noe som kommer tydelig fram i den nye filmen. (Foto: Simen Næss Hagen)

For det er dette film handler om, og det er derfor man heller ikke kan kalle dette en rendyrket dokumentar. Dokumentarsjangeren er tett knyttet opp mot journalistikk, som skal formidle en sannhet uten kunstneriske friheter.

https://parcferme.no/annen-motorsport/fra-bilsportstjerne-til-filmstjerne-alle-ville-ha-en-bit-av-oliver/

Her blir en god og troverdig fortelling fortalt gjennom filmens språk på tvers av flere sjangre, som igjen innebærer en porsjon kunstneriske friheter. For seeren som er opptatt av å få en god filmopplevelse og bli kjent med både mennesket og utøveren Oliver Solberg, så er samtlige grep i filmen spot on.

Og det er derfor den helt oppriktig kan anbefales så til de grader, og jeg skjønner - på en litt annen måte enn før jeg så filmen - at dette kan være særdeles positivt for norsk bilsport. For selv om Oliver Solberg kommer fra gode motorsportkår, så får man også innblikk i gleden, motivasjonen og livskvaliteten motorsport kan framkalle - men ikke minst hvor hardt arbeide som ligger bak, selv om du heter Solberg til etternavn.

Derfor vil «Born2Drive» dyrke Oliver Solberg som en helt annen profil enn det vi fra bilsportsfæren kjenner han som. Og bare det i seg selv er utelukkende positivt for å spre enda større interesse for bilsporten.

Powered by Labrador CMS