Slik vil bilsportforbundet finne et talent som aldri «får sjansen»

  DEL
  Simulator-racing vokser nasjonalt og internasjonalt, her fra finalen i Bilsport Online Racing Cup i 2016. (Foto: Norges Bilsportforbund)

  Simulator-racing tar verden med storm, og det skal Norges Bilsportforbund nå ta på alvor.

  Og det gjør de nettopp ved arrangere SimRacing Grand Prix, en forlengelse av Bilsport Online Racing Cup som ble arrangert i 2016.

  Konseptet er enkelt og greit ved at deltakerne konkurrerer via det virtuelle racingspillet iRacing, og det kreves ikke noe mer enn at du har en PC og et medlemskap på iRacing som trengs for å kjøre.

  Vurderer å opprette egen seksjon

  – Vår intensjon er å få tak i bilsportutøvere som ikke har en lisens. Vi vil ha «ferskvare» og på sikt kan det være mulig at dette blir en egen seksjon, sier talentutviklingssjef Holm Jacob Matheson.

  Den bakenforliggende teorien med å ha en slik konkurranse er at den som kanskje er verdens beste bilsportutøver aldri vil kunne få muligheten til å bli det fordi vedkommende kanskje aldri vil ha råd eller andre forutsetninger for å få muligheten.

  – Det finnes mange «fortkjørere» som vi ikke har sett. En enkel metafor på det er at jeg kan stå på rødt lys ved siden av en annen bil og tenke at «du bør ikke prøve deg på meg, fordi jeg har kjørt mye billøp». Men det kan jo vise seg at han er mye råere enn meg, sier Matheson, som selv har vært aktiv i rally og bakkeløp i en mannsalder. 

  - ANNONSE -

  Med simracing er ikke kostnadene den største hemskoen, selv om det kreves at deltakerne har kraftig nok PC, aller helst et godt ratt- og pedalsett og tilgang på iRacing for å delta.

  Bilsport Online Racing Cup i 2016 var en suksess og vinneren, Ole Steinbråten fra Gol, fikk en Shortcar-test i Spania som premie. Årets premie er ikke satt riktig enda, annet enn at NBF minimum kan «garantere» en pengepremie på kr 10.000.

  LES OGSÅ: Her får Ole (15) opplevd drømmen etter timer og døgn med bilspill

  Team Norway-utøvere blir utfordrere

  I tillegg åpnes det i år for at aktive bilsportutøvere også kan melde seg på, ikke kun de som ikke har lisens. Flere av Team Norway-førerne er aktive på dette spillet, og både Bilsporttalentet-vinner Theodor Olsen og Marius Nakken er utøvere som er ventet å delta i år.

  – Her får mange en anledning til å slåss mot etablerte verstingførere, konstaterer Matheson.

  – Premiene er ikke satt enda, men hva om for eksempel en aktiv utøver vinner, og det ligger en test i potten?

  – Det er en situasjon vi er klar over, og det er et veldig godt spørsmål. Vi jobber for å få en raskest mulig avklaring om test i en liten formelbil, og da har vi tenkt som så at dersom det blir en Team Norway-utøver, så er det noe han eller hun avstår fra, og neste mann «rykker opp».

  Nevnte Theodor Olsen gleder seg til å delta og frykter at konkurransen blir tøff, selv om han selv herjer ute på banen i det virkelige liv.

  – Man går jo selvsagt for å vinne, men spørs om ikke jeg nok blir en som er med og fyller opp feltet, sier Olsen.

  LES OGSÅ: Nå blir rallycross mer og mer attraktivt blant spillprodusentene

  - ANNONSE -

  Porsche 911 GT3 som bil

  Bilsportforbundet har engasjert Tommy Østgaard, Joakim Rognlien og Henrik Furuseth til å drifte selve konkurransen. Førstnevnte har lang erfaring både med simracing og med coaching, og ser frem til årets konkurranse.

  – Jeg håper SimRacing Grand Prix kan øke interessen for simracing og motorsport i Norge, og bidra til å få frem flere norske førere i verdenstoppen på begge områdene. Flere profilerte førere, samt noen av Norges beste simracere har meldt seg på. Nivået kommer til å bli skyhøyt, lover Østgaard overfor Parc Fermé.

  Konkurransen består av fire løp og vil foregå over fire etterfølgende løpshelger, med løp hver søndag fra 21. januar til finaleløpet 11. februar. Bilen er Porsche 911 GT3 og det kjøres på noen av de mest legendariske banene i verden, som er laserskannet med millimeterpresisjon, heter det i beskrivelsen av konseptet på deres hjemmesider.