Britisk Formel 3 på tidlig 80-tall var et attraktivt sted å utvikle seg som racerfører. Nå har Parc Fermé fått atter et eksklusivt innblikk i en av toppførerne med solid tilknytning til Norge, nemlig den tidligere Formel 1-føreren Allen Berg.

Tidligere Formel 1-fører med norske røtter:

Eventyrlysten fra Norge hjalp ham på veien mot Formel 1

I 1986 fikk Allen Berg oppfylt sin store drøm – å kjøre blant verdenseliten i Formel 1. Med førere som Senna, Prost og Mansell som konkurrenter, så var en guttedrøm de færreste fikk realisert. Nå forteller kanadieren eksklusivt til Parc Fermé om hva som fikk han opp til bilsportens elitedivisjon.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Allen Berg er født og oppvokst i Canada, men hans mormor kommer opprinnelig fra kystbyen Haugesund, og herfra var det flere familiemedlemmer som valgte å dra sjøveien for å finne seg arbeid. Blant forfedrene Berg selv trekker frem er hans tipp-oldefar, som på slutten av 1800-tallet var kaptein på seilskuten «Vikar» som seilte ut fra Haugesund. Maleriet av den norske seilskuten henger til og med på veggen hjemme hos Berg.

Maleri av seilskipet "Vikar" hjemme hos Allen Berg.

FORMEL 1: Allen Berg er født og oppvokst i Canada, men hans mormor kommer opprinnelig fra kystbyen Haugesund, og herfra var det flere familiemedlemmer som valgte å dra sjøveien for å finne seg arbeid. Blant forfedrene Berg selv trekker frem er hans tipp-oldefar, som på slutten av 1800-tallet var kaptein på seilskuten «Vikar» som seilte ut fra Haugesund. Maleriet av den norske seilskuten henger til og med på veggen hjemme hos Berg.

– Jeg liker å tenke at eventyrlysten min stammer fra tipp-oldefaren min. Jeg er veldig stolt over mine norske røtter, men jeg har aldri vært der. Jeg håper å få reist dit en gang snart, også for å se min gamle Formel 3-bil, forteller Allen Berg til Parc Fermé.

Tilfeldighetene vil det nemlig dit hen at Berg ikke kun har norske røtter, men at også en nordmann har kjøpt og restaurert en av hans tidligere Formel 3-biler.

Eddie Jordan

Allen Berg startet karrieren med gokart, og endte etter flere gode resultater i lavere formel-klasser til slutt opp i britisk Formel 3. Berg debuterte i 1983-sesongen, hvor blant annet norsk-svenske Mario Hytten, Ayrton Senna og Martin Brundle var blant konkurrentene. Berg signerte tidlig med Neil Trundle Racing og tilbakela sesongens fem første løp for dem, før han etter hvert forlot teamet til fordel for Eddie Jordan Racing.

Hos Eddie Jordan følte Berg selv at han fikk bedre muligheter for utvikling, ikke minst fordi han da også fikk Martin Brundle som teamkamerat.

– Jeg følte det ikke passet helt hos Neil Trundle, og at jeg ikke utviklet meg slik jeg selv ønsket. Da muligheten kom for å skifte til Eddies team, så tok jeg den.

–  Målet mitt var helt klart Formel 1, og da kunne jeg ikke sløse bort et helt år i midten av feltet. Formel 3 var jo talentskolen for førerne den gang, og talentfulle førere kunne i enkelte tilfeller gå derfra og rett til Formel 1, fortsetter Berg.

1983-sesongen fortsatte han hos Eddie Jordan Racing, og Berg noterte seg med to pallplasseringer og en femteplass i førermesterskapet sammenlagt. På Silverstone delte han sågar seierspallen med Senna og Brundle, med en tredjeplass.

– Martin var en rolig type på den tiden, veldig smart og en enorm sjåfør. Ayrton hadde jeg mindre kontakt med, ettersom vi var rene konkurrenter – og til syvende og sist skal en jo forsøke å slå alle disse.

Allen Berg under et Formel-3 løp for Eddie Jordan Racing, med Jordan selv synlig ved venstre framhjul.

Året etter fortsatte konkurrenten Senna og teamkameraten Brundle til Formel 1, imens Berg ble værende hos Eddie Jordan i britisk Formel 3. Sesongen viste seg å gå langt bedre enn fjorårets og Berg fullførte med en rekke pallplasser, på andreplass sammenlagt i mesterskapet. Etter sesongens gode resultater ble han også belønnet med en test for det daværende Formel 1-teamet Arrows, som den gang ikke resulterte i et permanent sete i toppklassen. Sjansen skulle imidlertid by seg igjen få år senere.

Berg beholdt også kontakten med Eddie Jordan gjennom karrieren, og helt frem til Jordans død.

– Eddie sendte meg en e-post i fjor, og fortalte at det gikk bedre med kreftdiagnosen. Han var en travel mann, slik at vi kun utvekslet e-poster innimellom. Jeg var derimot klar over kreftdiagnosen hans før det ble offentlig kjent, fordi han delte det med meg.

Helsemessig bar det de siste månedene nedover for Eddie Jordan, som ble diagnostisert med en aggressiv kreftdiagnose i 2024 og døde den 20. mars i år. Allen Berg ble etter hvert også klar over at det gikk mot slutten, og er takknemlig for tiden og muligheten han den gang fikk av Jordan.

– Det var et stort tap. Han gjorde så mye for så mange mennesker, inkludert meg, sier Berg.

Fra Silverstone til Drangedal

Samtidig som Berg gjorde seg bemerket i britisk Formel 3 med Eddie Jordan, skiftet hans Formel 3-bil fra Neil Trundle-tiden eier. Bilen Berg hadde startet 1983-sesongen med, og kjørt side om side mot Martin Brundle og Ayrton Senna med, ble etter hvert solgt til Sverige.

– Ja, det var Leif Børstad som kjøpte bilen på midten av 80-tallet, og jeg kjøpte den videre av Petter Huse i 2007, forteller Kolbjørn Heldal ovenfor Parc Fermé.

Ralt RT3 ved "Drangedal hurtigkjøyrarlaug"

Den pensjonerte ungdomsskolelæreren har vært i besittelse av Bergs gamle Formel 3-bil i drøyt 18 år, og drar flere ganger i året over grensen til Sverige for å delta i løp for historiske formel-biler.

Kolbjørn Heldal er opprinnelig fra Oslo, men har bodd store deler av livet i både Drangedal og Kristiansand hvor han har arbeidet som lærer for ulike aldersgrupper i en årrekke. Interessen for motorsport har han hatt hele livet, men det var spesielt ett minne fra Formel 1-løpet på Anderstorp i 1978 som i ungdomstiden satt fart på interessen for Formel-biler.

– Jeg snek meg forbi gjerdene og inn i depotet da det ble kveld, og ble der hele natten. Jeg husker spesielt da jeg sto bak semitraileren til Ferrari, som var på to etasjer, da bakluken plutselig gikk opp. Ut fra andre etasje kom den tolv sylindrede Ferrarien, med tolv hvite rør stikkende opp. Det er slikt en husker, minnes Heldal.

I tiden som fulgte var Heldal involvert med eldre Formel Ford-biler, før han i 2007 fikk tilbudet om å kjøpe Allen Bergs tidligere Formel 3-bil. Et tilbud han ikke kunne takke nei til. Opprinnelig en Ralt RT3, som etter en restaurering av Christer Andreassen er tilbake til sine glansdager, med en 2-liters motor, 160 hestekrefter og vekt på kun 450 kilo.

Christer Andreassen (t.v) og Kolbjørn Heldal (t.h)

Miljøet for historisk formel-racing i Norge er beskjedent, slik at Heldal og hans medkonkurrenter må dra fra Drangedal til Sverige for å konkurrere. Heldal selv planlegger å delta på tre løp i 2025, men har også vurdert å dra ytterligere ut i Europa for å både stille ut og å delta i løp. Oppvisningsrunder på Rudskogen, eller andre norske racerbaner, ville også vært det norske publikum vel unt.

Og for den yngre lesergruppe som har aktive abonnement på strømmetjenesten Netflix, kan det nevnes at Heldal og Bergs tidligere Formel 3-bil har bidratt til autentisk lyd i den nyeste miniserien om Ayrton Senna. Heldal ble kontaktet under et løp i Sverige, med den forespørsel om det var muligheter for å bidra med ekte motorlyd til serien. Heldal takket ja, og dermed ble mikrofoner installert, bilen kjørt og lyd spilt inn – som senere ble benyttet i serien fra da Senna konkurrerte i Formel 3 i 1983.

Veien til Formel 1

For selv om Ayrton Senna og Martin Brundle fortsatte karrieren i Formel 1 i 1984, forble kanadiske Allen Berg i britisk Formel 3. Året etter vendte han hjem til Canada for å søke sponsorer, for å realisere drømmen om Formel 1.

Da Canada Grand Prix i 1986-sesongen sto for dør, var Allen Berg på plass i depotet. Kanadieren hadde nettopp klart å samle nok sponsorer og midler for å kjøpe seg inn i Osella-teamet, midtveis i sesongen, og hadde akkurat blitt tilbudt en gyllen mulighet.

Allen Berg i sin Osella-doning i velkjente Sachs-kurve på Hockenheim. 12. plassen her skulle bli hans beste enkeltresultat i Formel 1 på de få forsøkene han fikk.

Tyske Christian Danner var på dette tidspunktet en av to førere som var under kontrakt for Osella-teamet denne sesongen. Danner ble like før Canada Grand Prix kontaktet av Arrows-teamet om å ta over plassen for Marc Surer, som under en rally-ulykke hadde skadet seg stygt og ikke kunne fortsette sesongen i Formel 1. Danner signerte for Arrows-teamet, med virkning fra Detroit Grand Prix helgen etter, og dermed ble det en plass ledig i Osella-teamet. Klar sto Allen Berg, som husker det hele som om det var i går.

– Manageren min og jeg signerte kontrakten imens vi sto i de gamle garasjene ved banen, på toppen av et 200-liters oljefat. Teamet hadde tatt med en kopi av Christians kontrakt, hvor de hadde endret navnet fra hans til mitt. Jeg forsto ingenting fordi alt sto på italiensk, flere sider, men jeg bare signerte – det var jo tross alt en Formel 1-kontrakt, minnes Berg.

Fire dager senere var Berg plassert i Osella-bilen, klar for sin første helg som Formel 1-fører, ved Detroit Grand Prix i USA. Totalt var Berg med på ni løp for Osella-teamet denne sesongen, med 12. plass fra Tyskland Grand Prix som beste resultat i løp. På tross av en vanskelig sesong i en av feltets langsomste biler, ble Berg lagt merke til og hadde ved sesongslutt flere tilbud for den kommende 1987-sesongen.

– Jeg snakket med tre-fire lag på den tiden. Arrows hadde allerede tilbudt meg en plass, samt March og Tyrrell, under forutsetning at jeg klarte å samle nok sponsormidler, men jeg klarte ikke å samle nok midler hjemmefra til å fortsette.

Da attpåtil Canada Grand Prix i 1987 ble avlyst, ble det vanskeligere for Berg å tiltrekke seg kanadiske sponsorer og dermed endte en lovende Formel 1-karriere tidligere enn håpet.

– Formel 1-tiden er likevel noe som skiller min racing-karriere fra flere andres. Det var tøft, farlig og stressende. Det å plutselig stå sammen med alle heltene dine, det er en skremmende posisjon å være i. Og så skal du selvfølgelig vise deg frem samtidig, noe jeg selv følte jeg gjorde, ettersom jeg hadde tilbud fra flere team etter sesongen.

Allen Berg startet kjøreskole i 2007, her fra velkjente Corkscrew på Laguna Seca i California.

Kjøreskolen

Etter at Formel 1-karrieren ble lagt på hyllen, dro Berg videre og forsøkte seg i en rekke andre serier de påfølgende årene. Trans-Am Series, DTM og meksikansk Formel 2, for å nevne noe. En av høydepunktene kom likevel i 1990 da Berg deltok i 24-timersløpet i Le Mans, for Richard Lloyd Racing i en Porsche 962C. Berg deltok sammen med de tidligere Formel 1-førerne John Watson og Bruno Giacomelli, og endte til slutt på 11. plass – forøvrig plassen rett bak Harald Huysman og hans kompani.

Motorsportinteressen har fortsatt, selv etter at Berg la bak seg sin aktive karriere som fører. I 2007 startet han sin egen kjøreskole, Allen Berg Racing Schools, ved Laguna Seca i California, som er en av få racingskoler i verden av sitt slag. Noe av det han lærer bort her, har han lært av og ved å konkurrere mot blant andre Ayrton Senna.

– Under ett av løpene i Formel 3 startet han på pole position, og jeg startet på femte posisjon. Etter den første runden lå vi etter hverandre på langsiden i samme rekkefølge, før jeg kjørte ut i neste sving. Etter løpet traff vi hverandre i depotet, hvor han sa og spurte meg «jeg så du var i femte posisjon ved inngangen av svingen, men borte ved utgangen – hva skjedde?» Jeg fant på en eller annen unnskyldning, og fortsatte.

Allen Berg fra Mexico Grand Prix i 1986, det som skulle bli hans nest siste løp.

– Det jeg forsto senere var at Senna til enhver tid hadde full oversikt over hvor konkurrentene lå plassert bak ham. Og du vet, speilene på Formel-biler er veldig små. Selv om jeg lå på femteplass, og ikke var en reell utfordrer for ham i løpet, visste han likevel hvor jeg lå plassert, og når jeg forsvant. I ettertid synes jeg det var utrolig imponerende, forteller Berg om Senna.

Ved siden av kjøreskolen har Berg har også involvert seg i sønnen Alex sin karriere, som følger i farens fotspor og har etablert seg i Storbritannia for året.

– Alex kjører i GB4-mesterskapet og hans første løp var nå under den første helgen i april, hvor han også vant ett av løpene.

– Jeg tror også han skiller seg ut fra de andre førerne, fordi familien hans ikke betaler for løpsskjøringen. Jeg betaler ikke for ham. Han skaffer midler og sponsorer på egenhånd. Det er blitt en naturlig del av motorsporten i disse dager, hvor det ikke er nok å være en talentfull fører – du må også samle inn nok midler for å holde deg kjørende i en racerbil, forteller Berg.

Selv Allen Berg han har en travel hverdag, tar han seg likevel alltid tid til å følge Formel 1-løpene, og tenker ofte tilbake på det han selv kaller storhetstiden i Formel 1, da han selv var en av dem på startstreken.

– Det var toppen av Formel 1, og det ble sagt at enkelte hadde mellom 1.400 og 1.500 hestekrefter under kvalifiseringene, imens min bil var begrenset til 950 under kvalifiseringene. Uansett var det en veldig rask bil. Og du vet, etter at du har kjørt en Formel 1-bil, og du senere møter andre med sportsbiler og annet som påstår «dette er en rask bil», så tenker du for deg selv «nei, det er det ikke», avslutter en smilende Allen Berg.

Powered by Labrador CMS